Bodrum alevlere teslim! Yerleşim yerleri tehdit altında, vatandaşlar botlarla tahliye edildi

Yayın tarihi: 1 Ağustos 2021 Pazar 12:06 pm - Güncelleme: 16 Ağustos 2022 Salı 10:43 am

Muğla’nın Milas ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangında alevler Bodrum ilçesinin Gökpınar, Yukarı Mazı mahalleleri ile Armutçuk mevkisinde etkisini sürdürüyor. Rüzgarın etkisiyle mahalledeki yerleşim alanlarına kadar ulaşan yangında, bazı evler alevlerin arasında kaldı. Vatandaşların zarar görmemesi için mahalle sakinleri evlerini boşaltmaları için uyarıldı. Köyün girişindeki bazı hayvan ağır ve ağılların yandığı belirtildi. Köylüler ve köydeki hayvanlar tahliye edildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Muğla Bodrum yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor” dedi.

Antalya’nın Manavgat, Akseki, Muğla’nın, Marmaris, Köyceğiz ile Milas ilçelerinde orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor.

Alevlerin sıçradığı Bodrum’un Mazı Mahallesi’nin Aşağı Mazı kesimi tahliye edilmeye başladı. Tur tekneleri ile alınan 40 kadar kişi, Çökertme Koyu’na getirildi. Köylülerin arasında bölgedeki bir pansiyonda kalan turistlerin de bulunduğu belirtildi. Mahalledeki bir pansiyonda çalışan Feridun Akalar, “Sabah bu kadar değildi alevler. Birden çoğaldı. Kara yolunu alevler sardığı için araçlarımız da orada kaldı ulaşamadık. Bizler de denizden tahliye ediliyoruz, alevler Hurma ve Çökertme mahallelerine doğru ilerliyor” dedi.

İki çıkarma gemisi Marmaris’e gönderiliyor

Dün çıkan yangında Mazı Mahallesi gece tahliye edilmişti ancak alevlerin kontrol altına alınması üzerine köylüler tekrar evlerine dönmüştü.

Manavgat’ta Taşağıl Mahallesi’ndeki orman yangınında aniden yükselen alevler paniğe neden oldu

Pakdemirli, 28 Temmuz-1 Ağustos 2021 tarihleri arasında çıkan 112 orman yangınından 107’sini kontrol altına aldıklarını açıkladı.

Yanmayan ormanlar da oteller için yok edilecek

Milas’ta çıkan orman yangını rüzgarın da etkisiyle Bodrum’a bağlı 60 hanenin bulunduğu Gökpınar Mahallesi ile 85 haneli Mazı Mahallesi ve Armutçuk mevkisine ulaştı. 2 mahallenin büyük kısmı tahliye edilirken, alevlere çok sayıda ekip müdahalede bulunuyor. Muğla’nın Milas ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangında alevler Bodrum ilçesinin Gökpınar Mahallesi’ne ulaştı.

Beyciler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başlayan yangına müdahale için, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangın söndürme çalışmalarına 3 helikopter, çok sayıda yangın söndürme aracı ve ekiplerce devam ediliyor.

Rüzgârın etkisiyle mahalledeki yerleşim alanlarına kadar ulaşan yangında, bazı evler alevlerin arasında kaldı. Vatandaşların zarar görmemesi için mahalle sakinleri tahliye edildi. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek veriyor. Yangın havadan ve karadan kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Mersin’deki orman yangınlarının tamamı kontrol altına alındı

BODRUM’DA BİR MAHALLE DAHA TAHLİYE EDİLDİ

Milas’ın kırsal Beyciler Mahallesindeki kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle Bodrum’a bağlı Aşağı Mazı Mahallesi’ne de ulaştı. Ekiplerin yangına müdahalesi sürerken, çevredekiler Sahil Güvenlik botları ve özel tur tekneleriyle bölgeden tahliye edildi. Yangının Milas’a bağlı Ören Mahallesi’ne doğru ilerlediği öğrenildi.

Marmaris’te müdahale ekibi alevlerin arasında kaldı: Helikopter lazım

RUS HELİKOPTERİ ZORUNLU İNİŞ YAPTI

 

Fotoğraf: Emrah Tezel

BAŞKAN ARAS: “BUGÜN İYİCE KONTROL ALINMIŞ OLACAK”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sabah saatlerinde Twitter hesabından bir video yayınladı ve Bodrum’daki yangınla ilgili son gelişmeleri aktardı.

Aras şu ifadeleri kullandı:

“Yangının başladığından 19 saat sonra tekrar aynı bölgedeyiz. Yangın buradan İçmeler tarafına yayılmıştı. Yangın geç saatlerde kontrol altına alındı. Sabah yaptığımız denetlemelerde burada yeniden bir alevlenme gördük. Müdahaleyi yapmak için buraya geldik. Arkadaşlar müdahaleleri yapıyorlar. Söndürmeye başladılar. Kontrol edilebilir nitelikte şu anda, çok fazla değil. Bayır bölgesindeki yangına da müdahale etmeye çalıştık ancak o kadar çok yayıldı ki birden bire oradan Gökpınar, Gökpınar üzerinden Yukarı Mazı ve Gökbel ve Milas tarafında Beyciler bölgesine yayıldı. Ancak tüm gece biz bölgedeydik. Özellikle Yukarı Mazı ile tahliyeye başladık. Aşağı Mazı’da, İnce Yalı, Taşlı Yalı’da tahliyeleri gerçekleştirdik. 20’ye yakın tekne geldi, 1100’e yakın insanımızı tekneye bindirerek tahliye ettik. Şu anda o bölgede yangın devam ediyor. Ancak helikopterler yangından 1 saat sonra kadar intikal etti ve söndürmeye başladılar. Bugün itibariyle helikopterler çalışmalarını tamamladığın yangın iyice kontrol altına alınmış olacak.”

Datça açıklarında 5.5 büyüklüğünde deprem

“MAZI VE ÇÖKERTME TEHDİT ALTINDA”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Twitter’daki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Yukarı Mazı’nın tahliye edilmeye başlandığını söylemişti. Buradaki yurttaşların, Aşağı Mazı’ya gönderileceğini dile getiren Başkan Aras, “Bodrum’dan teknelerimizi organize ettik, vatandaşlarımızı tahliye etmek istiyoruz” demişti

Ekiplerin yangına müdahalesinin sürdüğünü anlatan Aras, Mazı, Çökertme ve Armutçuk mahallelerinin tehdit altında olduğunu söyledi, “Herkesin çok dikkatli olması lazım. Burada nefes almakta zorlanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

ALEVLER MAZI’YA DA ULAŞTI

Sabaha karşı 2.30 sularında bölgeden gelen haberlere göre; Milas’ın kırsal Beyciler Mahallesi’ndeki kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle Bodrum’a bağlı 60 hanenin bulunduğu Gökpınar Mahallesi ile 85 haneli Mazı Mahallesi ve Armutçuk mevkiine ulaştı.

Yangın nedeniyle iki mahallenin büyük kısmı tahliye edilirken, alevlere çok sayıda ekip müdahalede bulunuyor. Çevredekilerin de destek verdiği söndürme çalışmaları sürüyor.

UMURCA’DAN SEVİNDİREN HABER

Öte yandan Bodrum’a bağlı Umurca ve Kumbahçe mahallelerinde ile İçmeler yolu güzergâhındaki makilik alanda çıkan yangın, ekiplerin yoğun uğraşları sonucu yerleşim yerlerine sıçramadan kontrol altına alındı.

Yaklaşık 10 saatte kontrol altına alınan yangında 50 hektar makilik ve ormanlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

BAŞKAN ARAS’TAN ‘ZORUNLU OLMADIKÇA TRAFİĞE ÇIKMAYIN’ ÇAĞRISI

Bodrum Belediye Başkanı Aras, dün akşam saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, itfaiye ekiplerinin trafikte yollara takılmaması ve hızlı bir şekilde yangına acil mücadele vermesi için vatandaşlardan zorunlu olmadıkça araçları ile trafiğe çıkmamasını istemişti.

‘KRİZ MASASI OLUŞTURULDU’

Başkan Aras, “Bodrum Belediyesi İtfaiye ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait helikopter, yangına havadan karadan müdahaleye devam ediyor. Bodrum Belediyesi’nde kriz masası oluşturuldu. Tüm imkanlarını seferber ederek yangın söndürme çalışmalarına müdahale ediliyor” diye konuştu.

Başkan Aras, ayrıca sosyal medya üzerinden “Yangın söndürme çalışmalarımız havadan ve karadan sürüyor. Belediye araçlarımız, tahliyeye gerek duyulması ihtimaline karşı İçmeler’de hazır halde bekliyor. Tekrar hatırlatmak istiyorum; acil durumlar dışında lütfen trafiğe çıkmayalım” diye hatırlatma yaptı.

GÜVERCİNLİK’TEKİ YANGIN DÜN KONTROL ALTINA ALINMIŞTI

Muğla’nın Milas ilçesi Meşelik Mahallesi’nde dün çıkan ve rüzgarın da etkisiyle Bodrum’un Güvercinlik Mahallesi’ne sıçrayan yangın kontrol altına alınmıştı. Havadan ve karadan soğutma çalışmalarının yapıldığı yangında, ilk belirlemelere göre 80 hektarlık alan zarar gördü.

Bodrum Mazı’da yükselen alevler böyle görüntülendi:

Muğla’nın Milas ilçesinde çıkan orman yangınında zarar gören ormanlık alan havadan görüntülendi.

ORHANİYE’DE EVLER TAHLİYE EDİLİYOR

Marmaris’in Orhaniye ve Hisarönü mahallelerinde yangın giderek artıyor. TELE1 Orhaniye’de evlerin boşaltıldığı, yurttaşların teknelerle alandan kaçmaya çalıştığı bilgisine ulaşıldı.