Bodrum sahiline ‘beyaz kum’ diye mermer tozu döken otele ceza!

Yayın tarihi: 3 Haziran 2020 Çarşamba 10:01 am - Güncelleme: 3 Haziran 2020 Çarşamba 10:01 am

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yapılan denetimlerde bir otelin sahile mermer tozunu ‘beyaz kum’ diye dökmeye çalıştığı tespit edildi. Otele toplam 345 bin lira para cezası kesildi.

Bodrum’un Yalıkavak Mahallesi’nde yapılan denetimlerde Tilkicik Koyu’ndaki bir otelin sahilde izinsiz çalışma yaptığı tespit edildi. Belediye yetkilileri kıyıya beyaz kum döken otelin çalışmasını durdurdu. Söz konusu kumdan numune alınarak tahlile gönderildi. Yetkililer sahile dökülen kumların deniz yaşamına büyük zarar veren ‘mermer tozu’ olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yaptığı açıklamada, son dönemde yarımadanın üç farklı mahallesinde kıyıya izinsiz müdahaleler yapıldığını tespit ettiklerini söyledi.

Doğayı, ekosistemi ve biyoçeşitliliği tehdit eden uygulamalara taviz vermeyeceklerini vurgulayan Aras, bu alanları sürekli kontrol altında tutmak ve gerekli önlemleri almakla yükümlü olduklarını belirtti. Bodrum’un farklı bölgelerinde kıyıya dökülen beyaz kumla ilgili de müdahalelerini sürdürdüklerini kaydeden Aras, “Yalıkavak Gökçebel’de benzer bir girişimi durdurduk ve Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile birlikte yapılan tespitler neticesinde kumu analize gönderdik. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz söz konusu girişim nedeniyle 310 bin lira ceza kesti. Biz de imara aykırı uygulamadan dolayı 35 bin lira ceza uyguladık ve işlemi durdurduk. Benzer bir olay, Gündoğan Kızılburun’da da yaşandı” diye konuştu.

‘DENİZ DİBİNİ BETON GİBİ YAPIYOR’

Aras sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatağan ve Milas bölgesinden gelen kumlar mermer ocaklarının tozları olarak biliniyor. Mermer ocaklarından çıkan kum bu son gittiğimiz yerdeki kumlar ve tamamen deniz dibini beton gibi, deniz suyuna girdiği zaman tamamen kaplayan ve orada hiçbir canlının yaşamasına imkan vermeyen bir kum. Aynı zamanda insan sağlığına da zararlı olduğunu uzmanlar söylüyor. Biz buna rağmen numuneleri aldık ve tahlile gönderdik” dedi.

‘BULGULAR BİZİ MERMER TOZUNA GÖTÜRÜYOR’

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Yılmaz da kıyılara adeta bir saldırının başladığını ve bunun geri dönülmez boyutlara ulaştığını savundu.

Kıyılara mermer tozu ve çeşitli malzemeler döküldüğünü belirten Yılmaz, “Muğla’dan Yatağan’a gelirken yan taraftaki tabelalara bakarsanız plaj kumu satılır tabelaları görürsünüz. Ben rastladım ve araştırdım, takip ettim mermer ocağı çıktı. Yalıkavak’daki firma bilgilerini kontrol ettiğinizde asıl işinin çok ciddi şekilde mermer üreten firma olduğu ortaya çıkıyor. Bu konuda aldığımız duyumlarda mermer tozu diye ama kurumsal ciddiyetten ötürü mutlaka analiz sonuçlarını bekliyoruz. Tüm bulgular bizi mermer tozuna götürüyor. Bu yok ediş belli bir süre sonra bizim kıyı sistemimizi çok kötü etkileyecek. Denizin kirlenmesine, oksijensiz kalmasına ve hatta kıyı erozyonu sebebiyle yer yer çökmelere de yol açabilecektir. Bunları ileriki tarihlerde bilim insanlarının yazdığı raporlarla da tüm kamuoyunun önüne getirip paylaşacağız” ifadelerini kullandı.