Bodrum Belediyesi sokakları akıllı aydınlatma ile donatıyor

Yayın tarihi: 9 Nisan 2021 Cuma 6:22 pm - Güncelleme: 9 Nisan 2021 Cuma 6:22 pm

Bodrum Belediyesi, Bodrum cadde, sokak ve parklarını akıllı aydınlatma sistemleri ile donatarak elektrik tasarrufu sağlıyor.

Çalışmalar kapsamında, Bodrum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, turizm yoğunluklu bölgelerden başlamak üzere yeni nesil aydınlatma sistemini adım adım hayata geçiriyor. Yapılan çalışmayla şu an için yüzde 50 elektrik tasarrufu sağlanırken, lambalara takılacak hareket ve zamanlayıcı sensörler sayesinde elektrik tasarrufunun yüzde 70’lere ulaşması hedefleniyor. Lambaların kullanıma girdiği cadde ve sokaklar ise daha aydınlık bir görüntüye kavuşuyor.

Akıllı aydınlatma sitemleri ile geceleri boş yollar, sokaklar ve parklarda hareket algılandığında parlaklığını arttıran ve yalnızca hareket algılandığında yanan sokak lambaları ile önemli bir tasarruf sağlamayı hedefleyen Bodrum Belediyesi, uygulamayı Bodrum Belediyesi ana hizmet binası önünde hayata geçirdi. Yenilenen sokak lambalarına takılacak sensörlerle aynı zamanda trafik akışı hakkında bilgi toplayabilir ve bölgedeki güvenlik tehditlerini algılayabilir. Sıcaklığı, nem seviyesini ve hava kalitesini izleyebilir. Silah sesi duyulduğunda güvenlik güçlerine haber verebilir.

Diğer bir taraftan geleneksel sokak lambaları arızalandığında bu durum kısa sürede fark edilmezken, bölgedeki vatandaşlar bunu fark edip bildirirse bu arıza genellikle 24 saat içerisinde gideriliyor. Akıllı aydınlatma sistemleri ise, ağ üzerindeki aydınlatma armatürlerini izleyerek arıza durumunda ekiplere bilgi verecek. Bu sayede yalnızca arıza anında servis hizmeti sağlanmasıyla operasyonel anlamda tasarruf sağlanacak.