BMGK’dan Gazze için yine karar çıkmadı

Yayın tarihi: 20 Aralık 2023 Çarşamba 10:33 pm - Güncelleme: 20 Aralık 2023 Çarşamba 10:33 pm

BMGK’da Gazze’de insani yardımların engelsiz erişimi için çatışmalara ara verilmesi karar tasarısının oylanması konusunda karar çıkmadı.

Filistinli İslami Direniş Hareketi’nin(Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de “Aksa Tufanı” adını vererek Supernova Festivali’ne yaptığı baskının ardından İsrail hükumetinin abluka altına aldığı Gazze’ye yaptığı saldırılar devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi(BMGK) de saldırılarda zarar gören Gazze halkına acil insani yardım iletilmesi için çatışmalara ara verilmesine yönelik tasarı gündemiyle toplandı.

BMGK Dönem Başkanı Ekvatör BM Daimi Temsilcisi Jose De La Gasca ve Birleşik Arap Emirlikleri BM Damimi Temsilcisi Lana Nuseybe, basına kapalı düzenlenen toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Jose de La Gasca, “BMGK, tasarı hakkında görüşmelere devam etmeye ve diplomasiye biraz daha zaman tanımaya karar verdi. Karar tasarısının oylamasını yarın sabaha erteliyoruz.” ifadesini kullandı.

Nuseybe de anlaşma sağlanmazsa bile karar tasarısının bir noktada oylamaya sunulacağını belirterek, “Herkes etkisi olacak ve sahada değişiklik yaratacak bir tasarı görmek istiyor.” dedi.

Tüm ülkelerin en üst düzeylerde dikkatini tasarıya verdiğini kaydeden Nuseybe, “Diplomasi zaman alıyor. Ancak sahada çok fazla acı var. Başarmak zorundayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Nuseybe, BM’ye denetim mekanizması konusunda güvenilmeyeceğiyle ilgili tartışmaların bulunmasına ilişkin de “BM’ye güveniyoruz ve rol oynaması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

(AA)

İsrail ordusu Gazze’de bir binayı hedef aldı! Çok sayıda ölü ve yaralı

Kaynak: TELE1