BM Özel Raportörü: Türkiye’yi İstanbul Sözleşmesi’ni tanımaya teşvik ediyorum

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2022 Çarşamba 7:12 pm - Güncelleme: 27 Temmuz 2022 Çarşamba 7:12 pm

Birleşmiş Milletler (BM) Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet, Nedenleri ve Sonuçları Özel Raportörü Reem Alsalem, Türkiye’yi ziyaret etti. Alsalem düzenlediği basın toplantısında İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına değinerek “Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini sözleşmeden çekilme kararını yeniden değerlendirmeye ve sözleşmeyi tanıyan ülkeler arasına tekrar katılmaya teşvik ediyorum” dedi.

BM Özel Raportörü Alsalem, Haziran 2023’te BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunacağı rapor ve Türkiye ziyaretine ilişkin Ankara’da basın toplantısı düzenledi. Alsalem, “Ziyaretim esnasında birçok bakanlık ile bir araya geldim. Kadınlar ile kızlar ile bir araya geldim. Onun dışında farklı illeri ziyaret etme fırsatım oldu. Biraz hayal kırıklığına uğradığım bir husus oldu; sığınma evini ziyaret etme fırsatım olmadı. Keşke Sağlık Bakanlığı ile de görüşebilseydim” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE DEĞİNDİ: ÜZÜNTÜ İLE KARŞILADIM

İstanbul Sözleşmesi ile ilgili konuşan Alsalem, “Ben Türkiye’nin bu sözleşmeden çekilmiş olmasını üzüntü ile karşılıyorum. Bununla ilgili Danıştay kararı açıklandı, bunu da üzüntü ile karşıladım. Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini sözleşmeden çekilme kararını yeniden değerlendirmeye ve sözleşmeyi tanıyan ülkeler arasına tekrar katılmaya teşvik ediyorum. Sözleşmeden çekilmenin önemli olmasının nedenlerinden bir başkası ise ülkede sözleşmeden çekilmeyi isteyen küçük azınlığın görüşlerine uymanın aslında bakarsanız ülkenin diğer uluslararası insan halkları sözleşmeleri ve yönetmeliklerine dair tutumunu da etkileyebileceği endişesidir” dedi.

“TÜRKİYE CİNAYETLERİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN BİZ GÖZLEM EVİ KURABİLECEK POZİSYONDA”

Alsalem, Türkiye’ye 18 yaş altı bütün çocuk evliliklerinin yasaklanması konusunda karar alması yönünde çağrıda bulunduğunu belirterek “Geçen yıl 300’den fazla kadın öldürülmüştür. Anladığım kadarıyla bakanlıklar kendi aralarında veri paylaşıyorlar aslında. Zaman zaman İçişleri Bakanlığı tarafından bunların halk ile paylaşıldığını da biliyoruz. Bu veri sistematik olarak toplanmıyor, yeterince kapsayıcı değil. Türkiye aslında çok iyi bir pozisyonda, bu tür verileri toplamak için, cinayetleri değerlendirmek için bir gözlem evi kurabilecek bir pozisyonda” değerlendirmesinde bulundu.

Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararına tepki: Sarayın iradesi Meclis’in iradesinin üzerinde tutuldu