BM: İdlib mezarlığa dönebilir

Yayın tarihi: 11 Şubat 2020 Salı 9:16 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2020 Salı 9:16 pm

Suriye’nin İdlib vilayetindeki savaştan dolayı son 10 haftada evlerini terk edenlerin sayısının, dokuz yıllık iç savaşın herhangi bir döneminde gerçekleşmiş göç sayısını aştığı açıklandı. Suriye hükümet güçlerinin saldırılarından kaçan binlerce sivilin ise Türkiye ve Suriye Milli Ordusu kontrolündeki Afrin ve Azez’e doğru yol aldığı ifade ediliyor.

Reuters’in haberine göre, Birleşmiş Milletler’den (BM) iki yetkili, çatışmaların devam etmesi durumunda Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’in mezarlığa dönebileceğini ifade etti.

‘ŞU ANA KADAR GÖRÜĞÜMÜZ EN HIZLI ARTAN GÖÇ’

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi yetkilisi Jens Laerke, Aralık ayından beri çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 700 bin insanın bölgeden kaçtığını belirtirken, yaşanan durumu ‘Suriye’de şu ana kadar gördüğümüz en hızlı artan göç’ olarak niteledi.

Laerke, şöyle devam etti:

“Dünyada yerinden edilmiş en büyük insan yığınıyla karşı karşıyayız ve buranın mezarlığa dönmemesi için derhal çatışmaların sonlandırılması gerekiyor.”

‘280 BİN KİŞİ DAHA GÖÇ EDEBİLİR’

Çatışmaların devam etmesi durumunda İdlib kent merkezi başta olmak üzere, kentsel bölgelerden 280 bin kadar kişinin daha göç edebileceği kaydedildi.

Rus hava güçleri tarafından desteklenen Suriye hükümetine bağlı kuvvetler, İdlib ve Halep civarındaki muhalif güçlere ait mevzileri ele geçirmek için Suriye’nin kuzeyine doğru ilerlerken savaştan kaçan siviller ise Türkiye sınırına doğru yol alıyor.

SİVİLLER ÇATIŞMANIN ORTASINDA KALDI

Suriyeli muhalifleri destekleyen Türkiye ise daha fazla mültecinin geleceği endişesiyle Suriye rejimine askeri misilleme yaparken, bölgede yaşayan siviller iki taraf arasındaki çatışmanın ortasında kaldı.

Bombardımandan kaçan binlerce sivil, Türkiye sınırının yanı sıra Türkiye’nin sınır ötesi harekatları ile kontrol altına aldığı Afrin ve Azez bölgesine göç ediyor.