BM duyurdu: Libya’da taraflar kalıcı ateşkeste anlaştı

Yayın tarihi: 23 Ekim 2020 Cuma 2:21 pm - Güncelleme: 23 Ekim 2020 Cuma 2:22 pm

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams, yıllardır iç savaşın sürdüğü Libya’da ateşkese varıldığı tarafından duyurdu. Williams, askeri müzakerelerde tarafların ‘tarihi bir başarı’ elde ettiği vurguladı.

BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams, Cenevre’deki 5+5 Ortak Askeri Komite toplantılarının dördüncü turunda gelişmelere ilişkin açıklamada bulundu. Libya’da alınan ateşkes kararın barış için çok önemli olduğunu vurgulayan Williams, “Libya’da savaşan tüm tarafların kalıcı ateşkeste anlaştı” dedi.

Reuters’ta yer alan habere göre, Libya’da ateşkes sağlamayı amaçlayan ve 5+5 formatında düzenlenen ortak askeri komite toplantılarının üçüncü turu haziranda video konferans yöntemiyle gerçekleştirilmişti. Dördüncü tur görüşmeleri 24 Ekim Cumartesi’ne kadar devam edecek.

Tunus Dışişleri Bakanlığı da dün ev sahipliği yapacağı Libya müzakerelerinin 9 Kasım’da başlayacağını duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler nezdinde Libya’nın meşru temsilcisi Libya hükümetine bağlı güçlerin, Hafter ve uluslararası müttefiklerini bu yılın Nisan-Mayıs aylarında Trablus ve ülkenin batısından uzaklaştırmasıyla, siyasi çözüm arayışları ve müzakereler yeniden ivme kazanmıştı.