Biz de soruyoruz: Hayvan hakları yasası daha neyi bekliyor?

Yayın tarihi: 11 Aralık 2020 Cuma 1:00 pm - Güncelleme: 11 Aralık 2020 Cuma 1:46 pm

Yıllardır mecliste bekletilen hayvan hakları yasası AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Büyük ihtimalle bütçeden sonra çıkar” sözleriyle yeniden gündeme geldi.

Hayvan hakları savunucularının merakla beklediği yasa ile ilgili bilinmezlik devam ediyor. Yıllardır meclis komisyonunda bekletilen tasarı henüz yasalaşmadı. 24 Haziran seçimlerinden önce Erdoğan’ın  “Yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın. Hayvanlara işkence eden ve öldürenlere verilen cezaları da arttırın” demesiyle heyecan yaratan ortam kısa sürede dağıldı.

24 Haziran seçiminden sonra tekrardan unutulan yasa 28 Ekim 2020’deki bütçe görüşmelerinde yine Erdoğan’ın sözleriyle gündeme geldi. Erdoğan yasa ile ilgili,  “Bütçeden sonra hayvan hakları yasası kesin gelsin. Bu iş daha fazla uzamasın” ifadelerini kullanmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı açıklamada yine aynı ifadeleri kullanarak hayvan hakları yasası için bütçe görüşmelerini işaret etti.

Kısıtlamalar genişleyecek mi? Erdoğan’dan açıklama

HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI NELER İSTİYOR?

Hayvan hakları savunucular şu maddelerin düzenlenecek olan yasada olmasını bekliyor.

-Sahipli sahipsiz hayvan ayrımı yapılmadan; hayvana tecavüzün, işkencenin suç olarak sayılmasını ve en ez 3 yıl ceza verilsin

 

-Hayvan deneylerinin tamamen yasaklansın

– Barınaklara götürülen sokak hayvanları gerekli tedavileri yapıldıktan sonra alındıkları yere bırakılsın.

– Hayvanlı sirkler, yunus parkları kapatılmalı; hayvan dövüşleri engellensin.