Bitcoin nedir?

Yayın tarihi: 22 Haziran 2021 Salı 2:25 pm - Güncelleme: 22 Haziran 2021 Salı 4:27 pm

Bitcoin, kripto para birimi olarak da adlandırılan merkezî olmayan ilk kripto para birimidir. Dünya çapında İnternet üzerinden aktarılabilen bir yapıya sahiptir. Bitcoin ile e-posta göndermek kadar kolay bir şekilde para transferi yapabilirsiniz. Bu, bir aracı olmadan veya herhangi bir üçüncü tarafın katılımı olmadan kişiden kişiye para gönderebileceğiniz anlamına gelir.

Bitcoin’i kısaca şöyle tanımlayabiliriz: Bitcoin, değeri aktarmak ve depolamak için kullanılan bağımsız, küresel ve halka açık bir defterdir.

Bitcoin’in öne çıkan özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Bağımsızdır; hiçbir devlet, banka veya kurum kontrolünde değildir.
  • Küreseldir, herkes dünyanın öbür ucuna 7/24 hızlı ve ucuz para gönderebilir.
  • Herkese açıktır çünkü tüm işlemler ortak bir defterde saklanmaktadır. Aynı zamanda Bitcoin anonimdir, kullanıcılar kendilerini tanımlamak zorunda kalmadan katılabilir.

Bitcoin güvenlidir çünkü kriptografiye ve matematiğe dayalıdır. Bitcoin ağı ve kuralları üzerinde tüm kullanıcılar birlikte karar verir. Enflasyona karşı koruma, kripto para biriminin faydalarından biridir.

Kripto para dünyasına hoş geldin! Hemen ücretsiz üyelik için tıkla!

Bitcoin Nasıl Ortaya Çıktı?

Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto (muhtemelen bir takma ad) adlı anonim bir geliştirici tarafından oluşturuldu. Ancak gerçekte Bitcoin’i ortaya çıkaran Satoshi mi? Yoksa bir grup mu? Bunun cevabını kesin olarak öğrenemeyeceğiz. Kripto para; küresel finans piyasasının istikrarsız olduğu, finansal krizlerin yaşandığı dönemden sonra ortaya çıktı.

Bitcoin, bağımsız ve merkezî olmayan şekilde tasarlanmıştır. Böylece kişi veya grup Bitcoin ağını kontrol edemez. Satoshi Nakamoto, Ekim 2008’de Bitcoin üzerine White Paper yayımladı. White Paper’da üçüncü şahısların müdahalesi olmaksızın eşler arası bir elektronik nakit sistemi olarak Bitcoin’i tanımladı.

Bitcoin Nerede Kullanılır?

Her şeyden önce Bitcoin’lerinizi kendiniz kontrol ediyorsunuz. Paranız üzerinde karar verebilecek merkezî bir üçüncü taraf yoktur. Bu, çeşitli avantajları olan finansal özgürlüktür:

  • Bitcoin’leri istediğiniz zaman transfer edebilirsiniz. 7 gün 24 saat dilediğiniz zaman Bitcoin transfer edebilirsiniz.
  • Herhangi bir üçüncü tarafa güvenmeniz gerekmez. Bitcoin merkezî olmayan bir para birimi olduğundan para transferi için bir aracıya ihtiyaç yoktur.
  • Bitcoin’leri, Bitcoin cüzdanı olan herkese transfer edebilirsiniz.
  • Bitcoin hem anonim hem de şeffaftır. Ortak defterde Bitcoin’lerin sahipliğini doğrulamak için kullandığınız özel bir anahtarınız vardır.
  • Mevcut finansal sistemden daha güvenlidir. Bitcoin, işlemleri güvence altına almak için kriptografi ve matematik problemleri kullandığından sistemi kandıramazsınız.

Bitcoin Nasıl Alınır?

ICRYPEX Kripto Para Borsası üzerinden Bitcoin alım ve satım işlemlerinizi gerçekleştirmek için:

  • Öncelikle “Yeni Üyelik” butonundan isim-soyisim, telefon ve e-posta adresi kısımlarını doldurarak sitemize üye olmanız gerekir.
  • Üyelik işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra “Yatırma” bölümüne tıklayarak ilk olarak banka hesabınızdan TL bakiyesi yükleyebilirsiniz. İsterseniz de yatırımlarınıza, “Varlıklarım” bölümünden oluşturduğunuz Bitcoin cüzdanına Bitcoin’lerinizi göndererek de başlayabilirsiniz.
  • Banka üzerinden yapacağınız yatırımlarda alıcı / unvan kısmına ICRYPEX Bilişim AŞ yazmanız gerekir. Farklı, hatalı ya da eksik alıcı adı yazılarak gönderilen transferler banka tarafından reddedilmektedir.
  • Yatırma bölümünde yer alan işlem açıklaması kodu, dekonta yazılmak üzere not edilmelidir. Adınıza kayıtlı vadesiz TL hesapları üzerinden transferiniz gerçekleştirilmektedir.
  • Cüzdanınıza TL bakiyesi yükledikten sonra “Kolay Al-Sat” sayfasına girerek ve “Kolay Al” butonuna tıklayarak almak istediğiniz Bitcoin miktarını girdikten ve kur fiyatını seçtikten sonra alım emri vererek Bitcoin alabilirsiniz. Bitcoin alım işleminizi gerçekleştirdikten sonra piyasa koşullarını takip ederek yatırımlarınızı değerlendirebilirsiniz.

Kripto para dünyasına hoş geldin! Hemen ücretsiz üyelik için tıkla!

ICRYPEX’te; 7/24 ulaşabileceğiniz size özel atanan Müşteri Temsilcisi, günlük ve haftalık analiz desteğiyle hızlıca Bitcoin alım satımı yapabilir, işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz.