Bitcoin madencileri son bir yılın en büyük satışını yaptılar

Yayın tarihi: 20 Ocak 2024 Cumartesi 8:00 am - Güncelleme: 19 Ocak 2024 Cuma 9:26 pm

Zincir üstü platformu CryptoQuant’a göre madenciler 455 milyon dolar değerinde 10.600 BTC’yi ellerinden çıkardılar.

Bitcoin madencisi şirketlerin son 24 saat içinde yaptıkları büyük ölçekli satışlar kripto para topluluğunda çok ses getirdi. 10 binin üzerinde Bitcoin’i satışa çıkaran madenciler, toplamda 455 milyon dolarlık işlem gerçekleştirdi.

Bu satış madencilerin son bir yılda gerçekleştirdiği en büyük işlem olarak kayıtlara geçti. CryptoQuant’ın verilerine göre, madencilerin ellerindeki rezervler son 12 ay içinde 23 binden fazla BTC içeriyor. Dünkü satışlar ise, bu miktarın neredeyse yarısına karşılık geliyor.

Aynı zamanda madenci rezervleri, 2021 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeye indi ve şu anda 1.83 milyon BTC’yi kapsıyor. Bu satışların yanı sıra, BTC  hash rate’i de son 2.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Özellikle Teksas’taki soğuk hava koşulları nedeniyle bazı madencilik şirketlerinin makinelerini kapatmaları, hash rate’in düşüşünde etkili oldu.

Bu gelişmeler, kripto para madenciliği endüstrisindeki değişen dinamiklere ve zorluklara işaret ediyor. Bitcoin’in fiyatındaki belirsizlik ve çeşitli faktörler, madencilerin stratejilerini yeniden değerlendirmelerine neden oluyor.

 

Bitcoin uluslararası işlemlerde on yılın zirvesinde

2023’te BTC , uluslararası işlemlerdeki payını on yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Credit Agricole’un müşterilere gönderdiği bir notta, ABD Hazine tahvillerine yönelik yabancı varlıkların sabit kaldığı ve USD’nin liderliğinin devam ettiği belirtiliyor.

USD, uluslararası ödemelerde tercih edilen para birimi olarak 2023’te on yılın en yüksek seviyesine ulaştı. EUR payının düştüğü ve JPY ile GBP paylarının ılımlı bir düşüş yaşadığı ifade edildi. Credit Agricole analistleri, USD’nin uluslararası ödemelerdeki artan öneminin, global yatırımcıları bu para birimini satın almaya yönlendireceğini ve de-dolarizasyon eğilimini yavaşlatacağını belirtiyor.

İlginizi çekebilir: Bitcoin madenciliği yapılan yere inanamayacaksınız: Madenciler her yerde

Ayrıca, küresel merkez bankalarının döviz rezervlerinde USD’nin payının 2023’te %59 olarak sabit kaldığı ve bu durumun son üç yılda aynı seviyede olduğu belirtiliyor. Yabancıların ABD Hazine tahvillerine olan yatırımlarındaki eğilimlere dair olarak, bazı Asya dışı ülkelerin Çin, Hong Kong ve Japonya’nın düşüşünü dengelediği ve bu durumun de-dolarizasyon beklentilerini yavaşlattığı belirtiliyor.

 

Spot BTC ETF’leri 4 günde 10 milyar dolarlık işlem hacmine ulaştı

Bitcoin spot exchange-traded funds (ETF’ler), lansmanlarından sadece dört gün sonra toplamda 10 milyar doların üzerinde işlem hacmine ulaştı. Spot Bitcoin ETF’lerinin tanıtımı, yatırımcılara düzenlenmiş ve karmaşık olmayan bir şekilde Bitcoin’e yatırım yapma imkanı sunarak endüstri için önemli bir gelişme oldu.

El Salvador’da BTC kullanımı: Yerel nüfusun %12’si BTC ile alışveriş yapıyor

El Salvador’da yapılan son araştırmaya göre 2023’te yerel nüfusun %12’si en az bir kez BTC kullanarak alışveriş yapmış. Ankete göre kullanıcıların neredeyse yarısı bir ila üç kez arasında Bitcoin kullanmış, %20’si ise 10 kez veya daha fazla. BTC ile yapılan harcamaların başında bakkal alışverişi ve süpermarket alışverişi gelirken, BTC kullanan Salvadorluların sayısında düşüş yaşandığı belirlenmiştir. Ayrıca, Bitcoin’in yasal ihale olmasıyla ailelerinin yaşamında bir iyileşme hissedenlerin oranı artmıştır.

Anket, ülkenin genel ekonomik durumu konusundaki algının karışık olduğunu gösteriyor. Katılımcıların %34,3’ü ekonominin düzeldiğine inanırken, sadece %0,5’i bu iyileşmeyi Bitcoin’e bağlıyor. Ankette, El Salvador hükümetinin BTC yatırımlarıyla ilgili sorular bulunmamakla birlikte, katılımcıların %77,1’i hükümetin “kamu parasını BTC üzerinde harcamayı durdurması” gerektiğini ifade etmiştir. El Salvador’un BTC rezervlerinin takipçisi olan bir kaynağa göre hükümetin BTC portföyünün genel karı yazının yazıldığı tarihte yaklaşık %0,57 seviyesinde.

Netflix Yeni Suç Dizisi ile Rekor Kırdı

Kaynak: TELE1