Birleşik Kamu-İş: İktidar faiz indirterek enflasyonu tetikledi!

Yayın tarihi: 22 Aralık 2022 Perşembe 1:33 pm - Güncelleme: 22 Aralık 2022 Perşembe 1:33 pm

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun, temel gıda maddelerinin bulunduğu bir alışveriş sepetini esas aldığı gıda fiyatları endeksinin Aralık ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, geçtiğimiz yılın Eylül ayında 100 TL’ye dolan bir alışveriş sepeti bu senenin Aralık ayında 334 TL oldu.

Doğal gazda aralık tarifesi belli oldu

Birleşik Kamu-İş’in araştırma-geliştirme birimi KAMU-AR’ın yaptığı araştırmada Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 134,7, et-balıkta 79, süt ve süt ürünleri ile yumurtada yüzde 97,2 oranında artış oldu. Araştırmaya göre, vatandaşlar, faiz indirimlerinin başladığı geçen yıl Eylül ayında 100 liraya satın aldığı bir gıda sepetine bu yıl Aralık ayında 334,4 lira ödemek zorunda kaldı.

“İKTİDAR FAİZ İNDİRTEREK ENFLASYONU TETİKLEDİ”

Konfederasyondan yapılan açıklamada, “İktidarın sermaye kesimine düşük faizli kredi kullandırmak amacıyla Merkez Bankasına faiz indirterek tetiklediği yüksek enflasyon süreci devam ediyor. Halkın günlük harcamalarının en büyük kısmını oluşturan gıda fiyatlarındaki yükseliş aralık ayında da devam etti. Aralıkta bir önceki aya göre yüzde 8,3 oranında artan gıda fiyatlarında geçen yılın aralık ayına göre ise yüzde 137,3 oranında artış oldu. Vatandaşlar, faiz indirimlerinin başladığı geçen yıl eylül ayında 100 liraya satın aldığı bir gıda sepetine bu yıl aralık ayında 334,4 lira ödemek zorunda kaldı” ifadelerine yer verildi.

“ÜLKEDE AÇLIK RİSKİ BÜYÜYOR”

Yaşanan durumun açlık riski oluşturduğunu belirten Birleşik Kamu-İş’in açıklamasında ayrıca, “Yanlış ekonomik ve tarımsal politikaların gıda fiyatlarında yol açtığı artış, ülkedeki açlık riskini giderek büyütüyor. Gıdaya erişimi zorlaştıran fiyat artışları vatandaşları yetersiz ve sağlıksız beslenmeye zorluyor” denildi.