‘Bir ton patates, bir çeyrek altın etmiyor”

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2020 Perşembe 9:03 pm - Güncelleme: 30 Temmuz 2020 Perşembe 9:03 pm

 Üreticilerin sorunlarına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ”Üretici 1 ton patatese karşılık 1 çeyrek altın bile alamıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada yazlık patates hasadını sürdüren Niğde’nin Altunhisar ilçesindeki üreticilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti. Niğde’nin patates üretiminde ülke genelinde ilk sırada yer aldığını, Altunhisar ilçesinde ise erkenci olarak tabir edilen yazlık patates üretiminin yapıldığını vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıla göre hem kalite hem verim açısından artış gösteren yazlık patates ekiminden, 25 bin dekar alanda 100 bin tona yakın rekolte beklendiğini kaydetti.

Adana ve Ödemiş’te yazlık patates hasadının tamamlandığını, Niğde, Kayseri, Tokat ve Afyon’da ise hasadın devam ettiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Patates üretiminin maliyeti 90 kuruşu geçiyor. Hasadın ilk günlerinde 90 kuruş ila 1 lira arasında satılabilen yazlık patates, bugün 50 kuruşa kadar düştü. İhracatta ön izin şartı kaldırılmasına rağmen talep darlığı nedeniyle tüccar patatese 50 kuruştan fazla para vermiyor. Geçen yıl 1 lira 20 kuruştan satılan yazlık patates, maliyetlerin artmasına rağmen bu yıl 50 kuruşa kadar düştü” dedi.

Yazlık patateste dekar başına 4 ton hasat yapılabildiğine işaret eden Gürer, “Bugün çeyrek altının fiyatı 700 liraya dayandı. 1 ton patates ise 500 liraya zor satılıyor. Patates üreticisi onca emek ve maliyetle elde ettiği 1 ton patatesine karşılık 1 çeyrek altın bile alamıyor. Girdi fiyatları artıyor. Gelir düşüyor. Üretimde 2002 yılında 6,5 milyon ton yazlık ve kışlık patates hasat edilirken son yıllarda rekolte 5 milyona kadar düştü. Bu olumsuz tablo, üreticinin ülkemizdeki durumun ortaya konması bakımından önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.