‘Bir öğün ücretsiz yemek’ duruşmasında MEB’den akıl almaz savunma!

Yayın tarihi: 26 Şubat 2024 Pazartesi 8:35 pm - Güncelleme: 26 Şubat 2024 Pazartesi 11:01 pm

Haber: Gönül Kasap

AKP iktidarının oy için gündeme getirdiği okullarda bir öğün ücretsiz yemek projesi seçim sonrası havada kaldı. Bir öğün ücretsiz yemek için açılan davanın ilk duruşmasında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) avukatları yaptığı savunmada, “Üst düzey aileler çocuklarına ücretsiz yemek verilmesinden rahatsız” dedi. TELE1 Ana Haber Spikeri Murat Taylan MEB’in savunmasına, “Tarikat ve cemaatlerin okullarda ders vermesini bütün aileler istiyor mu?” sözleriyle tepki gösterdi.

AKP iktidarı seçimlerden önce okullarda öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek vereceğini duyurmuştu. Ancak proje yalnızca deprem bölgesinde uygulanmak üzere 11 il ile sınırlandırıldı. Uygulamanın sınırlandırılmasının ardından Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği ve Demokrasi İçin Hukukçular Topluluğu’nun okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açtı. Davanın ilk duruşması Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde görüldü.

ÇEDES skandalı! Okuldaki maket mezara tepki yağdı

Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşaviri Saadet Yıldırım Mahkemedeki savunmasında, aileleri sınıflandırarak skandal ifadeleri kullandı. Uygulamada aksaklıkların yaşandığını söyleyen Yıldırım, “Bakanlık bu uygulamada birçok aksaklık yaşandığını gözlemledi. Bir öğün ücretsiz yemeğin verilmesi için yemekleri nerede depolayacağız? Gıda zehirlenmesi yaşanabiliyor. biz bunu pilot olarak denedik, kimi zorluklarla karşılaştık. Hepsi planlanması gereken şeyler. Üst düzey aileler, çocuklarına yemek verilmesinden hoşlanmadıklarını ifade ettiler. Ben bir anne olarak çocuğumun okulda yemesinden hoşlanırım. Bakanlığımız çocuklara dair bazı faaliyetlere başlıyor. Belli başlı programlar ve bütçe var. Usul ve esastan reddini talep ediyoruz” dedi.

“ÇOCUKLAR AÇLIKTAN BAYILIYOR”

TELE1 Muhabiri Gönül Kasap duruşmayı takip eden isimlerden EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ile konuştu Karaca, duruşmanın görüldüğü Ankara 3. İdare Mahkemesi önünde yaptığı açıklamada, “Bugün okullarda çocuklar açlıktan bayılıyor, yanındaki arkadaşının sandviçinden bir ısırık alabilir miyim diye soruyor okul tuvaletinden su içiyor çocuklar. Bugün gerçekten 17 bin lira asgari ücret verilen bir memlekette 3 çocuk yapan iktidarın bugün bir çocuğun bile karnini doyuramadığı bir emekçinin görmesini istiyoruz” dedi.

“ÜÇ MAYMUNU OYNAYAN BİR İDARE”

Avukat Elif Yetigin’de yaptığı açıklamada, MEB’in uygulamada üç maymunu oynadığını belirterek, “MEB kendisi çok iyi ifade etmiş kılavuzlarında bir çocuk sağlıklı şekilde nasıl beslenmesi gerekiyor veya halk sağlığı müdürlükleri de ifade etmiş bir çocuğun nasıl beslenmesi gerektiğini MEB bunu almış kopyalayıp sitesine yapıştırmış ama uygulamada üç maymunu oynayan bir idare görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TELE1