Bir milyona yakın uygulamaya onay vermedi

Yayın tarihi: 10 Haziran 2023 Cumartesi 7:00 am - Güncelleme: 9 Haziran 2023 Cuma 10:12 am

Apple, uygulama mağazası App Store’da yer almak üzere hazırlanan uygulamalar arasından neredeyse bir milyon uygulamayı geri çevirdi.

Bildiğiniz gibi Apple faaliyet gösterdiği neredeyse her alanda kapalı bir ekosistem kurmayı tercih ediyor ve bu ekosistemi sıkı bir denetim altında tutuyor. Apple’ın ekosistemi için var olmak isteyen şirketlerin ve yazılımcıların, şirket tarafından belirlenen kurallara sıkı sıkıya bağlı kalması gerekiyor. Aksi bir durum Apple tarafından sert tedbirlerle karşılanıyor.

Apple’ın ekosistemi üzerindeki mutlak hakimiyeti bu hafta bir kez daha gözler önüne serildi. Yayınlanan yeni bir rapor, Apple’ın mobil uygulama mağazası App Store’da yer almak için değerlendirmeye sunulan bir milyona yakın uygulamayı geri çevirdiğini ortaya çıkardı.

App Store

İlginizi çekebilir: Google hata yaptı 10 milyon kullanıcılı uygulama Play Store’dan kaldırıldı!

Atlas VPN tarafından hazırlanan rapora göre Apple, 2020-2022 yılları arasında App Store’da yer alması için başvuru yapılan uygulamaların neredeyse 1 milyonunu geri çevirdi. Şirketin bu dönemde 958 bin uygulamayı geri çevirdiği belirtiliyor. Apple’ın bu uygulamalara App Store’da yer vermek istememesinin başlıca sebebi ise kullanıcıların mahremiyetini ihlal ediyor olmaları ya da kullanıcılardan çok fazla bilgi istiyor olmaları.

OnePlus Fold’un çıkış tarihi belli oldu

 

Kullanıcıların verilerini yeterince koruyamaması Apple’ın başını ciddi şekilde ağrıtabileceği için Apple bu konuda oldukça katı kurallar uyguluyor ve bunlara uymayan uygulamaları da kendi ekosisteminde barındırmıyor.

Öte yandan Apple tarafından geri çevrilen uygulamaların sayısının önceki yıllara kıyasla kayda değer ölçüde artması, kullanıcı verilerinin peşinde olan uygulamaların sayısının ne kadar arttığını gözler önüne seriyor. Bu yüzden bu kadar sıkı bir denetimin söz konusu olmadığı Play Store’dan uygulama indirirken de oldukça temkinli yaklaşmakta fayda var.