Bir kulüpten birliğe doğru: BRICS gelişiyor ve daha iddialı konuma geliyor

Çin gelişmekte olan ve yoksul ülkelerin ekonomilerinde krizden çıkmaları ve yeni bir gelişim etabına geçmeleri için onlara yardım ediyor.

BRICS ve ŞİÖ'nün kurucu ortakları Rusya ve Çin, ABD ve Avrupa Birliği'ne kıyasla uluslar arası işbirliğine dönük pozisyonlarını prensiben çok dafa farklı deklare ediyor ve ona çok daha farklı ve yapıcı yaklaşıyorlar. Batı basını nezdinde Moskova ve Pekin'i otoritarizm ve anti-demoktratlıkla suçlamak deyim yerindeyse çoktandır moda olsa da BRICS ve ŞİÖ'de karşılıklı saygı ve bütün diğer partner ülkelerin çıkarlarını gözetme prensipleri temelinde faaliyetlerini geliştirip işbirliklerini inşa etmeyi sürdürüyorlar. Rusya dost ülkelere güvenlik ve insani yardım programları konularında aktif olarak yardım etmeye ve hatta Afrika, Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkelerinin on milyonlarca doları bulan borçlarını silmeye devam ediyor. Diğer taraftan Çin ise gelişmekte olan ve yoksul üllkelerdeki aktif inşa ve yatırım faaliyetlerini sürdürürken ekonomilerinde krizden çıkmaları ve yeni bir gelişim etabına geçmeleri için onlara yardım ediyor.

Askeri – politik bir birliğe doğru dönüştürme ve kendi mali ve parasal uzamlarını yaratmayı başarabilirlerse...

ŞİÖ ve BRICS şu anki mevcutlarıyla bile insanlığın yarısından fazlasını temsil ettikleri ve de devasa bir sanayi enerji ve bilimsel – teknoloji göz önüne alındığında bu organizasyonların onların üyesi olma ABD'nin ve onun geleceksel müttefiklerinin etki aklanından çıkma yönünde çabalayan ülkeler için de çok daha çekici hale gelmiş oluyorlar. Bu durumda Rusya Çin Hindistan ve BRICS ve ŞİÖ'nün diğer mensupları mevcut birliklerini askeri – politik bir birliğe doğru dönüştürme ve kendi mali ve parasal uzamlarını yaratmayı başarabilirlerse işte o zaman bu yeni söz konusu blok batı koalisyonu hegemonyasını topyekun tasfiye edebilip dünya iktisat ve siyasetinde yepyeni muazzam bir kutup oluşturmuş olacaklar.