Bir il için daha 7 üzeri deprem beklentisi!

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2023 Salı 11:26 am - Güncelleme: 22 Ağustos 2023 Salı 11:26 am

TMMOB raporunda Hakkari kent merkezi ile birlikte Şemdinli ilçe merkezi ve Hakkari’ye bağlı 45 belde veya köy doğrudan fay zonu üstüne oturduğu ortaya çıkan kentte 7 üzeri deprem bekleniyor.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından deprem uyarısının en fazla yapıldığı şehirlerden biri de Hakkari oldu.

Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre, deprem fay zonları üzerinde yer alan Hakkari, Türkiye’nin büyük deprem üretebilecek önemli sismik boşluklarından birisi olarak kabul edilen Yüksekova-Şemdinli fay zonu içerisinde yer alıyor. Yüksekova-Şemdinli fay zonu, Başkale fayı, Bitlis-Zagros bindirme kuşağı ve Salmas (İran) fay zonunun yakınlarında yer alıyor.

Gazete Duvar’dan Evrim Deniz’in haberine göre, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın, “Hakkari’nin Depremselliği” konulu 4 Mayıs 2021 tarihli raporuna göre, Hakkari kent merkezi ile birlikte Şemdinli ilçe merkezi ve Hakkari’ye bağlı 45 belde veya köy doğrudan fay zonu üstüne oturuyor. Rapor, aynı zamanda, Hakkari kent merkezi ile birlikte çok sayıda köy yerleşim alanının tarihsel dönemde çok büyük depremlerle yüz yüze kaldığı gerçeğini de hatırlatıyor.

Uzmanlar Hakkari’de 7 üzeri deprem bekliyor. Uzmanlar, ayrıca Hakkari’de konut kat sayısının dördü geçmemesi gerektiğini ifade ederek, şehir merkezinde dokuz katlı binaların inşa edildiğine ve bunların birçoğunun imar affı kapsamında ruhsatlandırıldığına dikkat çekiyorlar.

Deprem bölgesinde elektrik ve doğal gaz borçları siliniyor! Başvuru süresi uzatıldı