Bir bu saldırı eksikti: Kurtuluş Savaşı gençliği yıkıma uğratmış

Yayın tarihi: 27 Kasım 2020 Cuma 8:09 am - Güncelleme: 27 Kasım 2020 Cuma 8:10 am

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yayımladığı dergide gerici yazar Nurettin Topçu’nun görüşlerine yer verildi. Dergide, Topçu’nun Kurtuluş Savaşı hakkındaki düşüncelere yer verilerek, ‘Gençlik yıkıma uğradı’ ifadeleri kullanıldı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yayımlanan İstanbul Akademi dergisinde gerici yazar Nurettin Topçu’nun pozitivizm karşıtı görüşlerine yer verildi. Dergide ayrıca Topçu’nun ‘gençlerin Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yıkıma uğradığı’ ifadeleri de yer aldı.

BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, ‘Nurettin Topçu’nun millî mektep anlayışında öğretmenlik mesleğinin yeri ve önemi’ isimli yazıda aktarılan Topçu’nun görüşlerinden ilgili bölüm şöyle:

“Gençliğin içinde bulunduğu bu yıkımları Nurettin Topçu şu şekilde sıralandırır:

1. Gençler için ilk yıkım Servet-i Fünûn devrinde başlamıştır. Bu devir, cılız, cesaretsiz, bitik bir gençliği hayata çıkarmıştır. Bu dönemin gençleri iman buhranı yaşamaktadır. Bu nesil kendini inkâr ederek yüzünü Batı’ya dönmüş, materyalizmin ve pozitivizmin çorak topraklarında kurbanlarını vermiştir.

2. Gençliğin ikinci yıkımı ise İstiklal Harbi’nden sonra neşet etmiştir. Gençler Kurtuluş Savaşı sonrasında çok daha cesur ve canlı idiler fakat bu yeniden doğuş imanın değil kaba kuvvetin doğuşu oldu. Din, toplum için bir güç kaynağı olmaktan çıkıp yerine hurafelerden oluşan bir iskelet bırakmıştı. Bu nesil, kardeşlerini düşünmeden ezecek, çiğneyecek bir nesil oldu.

3. Topçu’nun gençliğin üçüncü ve son yıkımı olarak gördüğü olay ilk iki yıkımdan çok daha acıklı olan yıkımdı. Bu yıkım yine Batı’dan alınan, kişinin kendini fizyolojik ihtiyaçların hâkimiyetine verdiği hayat realizmi idi. Bu son nesil bütün ruhi değerlerin yerine etlerin ve sinirlerin hâkimiyetini kabul etti.”

Öte yandan pozitivizme olan bu bakış yeni değil. Milli Eğitim Bakanlığı’nın imam hatiplerde okuttuğu Kelam dersinin kitabında da pozitivizm karşıtı görüşler yer alıyor. “Kelam” ders kitabının “Günümüzde Kelam İlmi” başlığında aslında sekülarizm ve pozitivizm “Batı’nın fikir ve inanç problemleri” arasında sayılıyor.