Bir Boğaziçili bir Melih Bulu kadar kolay yetişmiyor

Yayın tarihi: 14 Şubat 2021 Pazar 10:48 pm - Güncelleme: 15 Şubat 2021 Pazartesi 10:24 am

Prof. Dr. Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi’nin teamüllerine uygun olmadığı halde Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üniversiteye rektör olarak atandı. Bulu’nun Cumhurbaşkanı imzası ile daha yüksek mevkilere gelmesi mümkün, fakat Boğaziçili olmak bu kadar kolay değil. Boğaziçi Üniversitesi doktora öğrencisi Yavuz Köroğlu, lisans eğitiminden doktora eğitimine kadar mücadele dolu yaşamını anlattı. Köroğlu, “eksi ikinci katta, sürekli akreplerin olduğu, karanlık, doğalgaz sobası ile ısınan, aşırı rutubetli, tek odalı bir dairede yaşadım” dedi. Diğer yandan Bulu’nun akademik geçmişi Köroğlu’ndan güçlü değil.

AKP’de uzun süre siyaset yapan ve milletvekilliği adaylığı da bulunan Melih Bulu’nun, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasının yankıları sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans eğitimine başlayıp ardından yüksek lisans eğitimini ve şimdilerde doktora eğitimini gören Yavuz Köroğlu, “bir Boğaziçili nasıl yetişiyor” diyerek yaşadığı zorlukları anlattı:

“LİSANS EĞİTİMİM BOYUNCA HARÇLIK İÇİN ÖZEL DERS VERDİM”

“İstanbul’da doğup büyüdüm. Boğaziçi’ne girdikten sonra hem okuyup hem de çalışmam gerekti. Ben geçinmek ve harçlığımı çıkarmak için Boğaziçi’ndeki lisans hayatım boyunca özel ders verdim. Başkaları yakınlardaki kafelerde komilik yaptı, başka ek işlerde çalıştı.

Biz paraya ihtiyaç duyarken -altını çiziyorum- beş kuruş maaş olmadan, çeşitli zorunlu stajlarda çalıştırıldık. Biz ürettik, ürettiğimizi kullandılar; sadece ben değil, kimse maaş almadı bu stajlardan. Yüksek lisansa girdiğimde makale yazmaya, bunlardan çeşitli konferans ve dergilerde yayın yapmaya başladım. Arkadaşlarım da aynı şekilde tabii. Bu yayınları kullanan şirketler üretti, sermayelerini artırdı.”

Köroğlu, tüm imkanların kendilerine sağlanmadığını belirterek arkadaşlarından iyi durumda olduğunu belirtti.

“EKSİ İKİNCİ KATTA AKREPLERİN İÇİNDE TEK ODALI DAİREDE YAŞADIM”

“Boğaziçi’nin etrafındaki gecekondu evlerinin oluşturduğu Hisarüstü’nde yaşıyordum. Eksi ikinci katta, sürekli akreplerin olduğu, karanlık, doğalgaz sobası ile ısınan, aşırı rutubetli, tek odalı bir dairede yaşamam gerekti. Arkadaşlarıma göre bir tık daha iyiydim, benden önce o dairede yedi öğrenci beraber yaşamaya çalışıyormuş. Okumamız ve bir yerlere gelmemiz için de tüm imkanlar sağlandı gibi bir algı varsa lütfen gülünsün geçilsin.”
Akademik geçmişinin Bulu’nunkine göre daha iyi olduğunun espri konusu olduğunu ifade eden Köroğlu, Bulu’nun atanmasına dikkat çekti.

“SENİN AKADEMİK GEÇMİŞİN BULU’DAN KUVVETLİ”

Bulu’nun ataması üzerine başlayan tepkilerin 2016’daki rektörlük atamasına gelen tepkilerden daha yoğun olması hakında Köroğlu, “atanan kişi ve atamanın biçimi kesinlikle birer faktör, çünkü atandığı sırada Melih Bulu bir Boğaziçi öğretim üyesi bile değildi. Akademik geçmişi Boğaziçi içerisinden çıkabilecek adaylara göre çok yetersiz, biz doktora öğrencileri arasında ‘sen aday olsan akademik geçmişin daha kuvvetli’ şeklinde espirilere konu oldu” ifadelerini kullandı.
Mücadele mesajlarını yineleyen Köroğlu, ümitli olduğunu vurguladı.

“HALKTAN ÜMİTLİYİM, ZULME BOYUN EĞMEYECEKLER”

Ben geleceğe dair çok ümitliyim. Hocalarımdan çok ümitliyim; onlar da sorumluluk aldılar, sıkıysa onlara da terörist desinler. Her gün rektörlüğün önünde kayyuma sırtlarını dönüyorlar. Velilerimden ümitliyim; onlar çocuklarına el kaldıranları affetmeyeceklerdir. Halktan ümitliyim; zulme boyun eğmeyeceklerdir.

|