Bir anda yayın hayatına başladılar! ANKA Haber Ajansı’ndan ilk açıklama

Yayın tarihi: 26 Haziran 2019 Çarşamba 12:35 pm - Güncelleme: 22 Temmuz 2019 Pazartesi 4:22 pm

Yeniden yayın hayatına başlayan ANKA Genel Koordinatörü Adnan Bulut, “Bağımsız haber vermek için yola çıktık ve sorumluluğumuzun bilincindeyiz” dedi. ANKA Ajansı, Anadolu Ajansı’nın (AA) 31 Mart yerel seçimlerinde, sonuçları yayınlamaması ve manipülasyon yapması üzerine yeniden kuruldu.

ANKA Haber Ajansı’nın Genel Koordinatörü Adnan Bulut, ANKA’nın Türk basın hayatında önemli yeri olduğunu ve habercilik konusunda iddialı olduklarını belirtti.

Ekonomik nedenlerde kapanan ve 23 Haziran seçimlerinden önce örgütlenerek yeniden yayın hayatına başlayan ANKA Haber Ajansı’nın Genel Koordinatörü Adnan Bulut, yeni döneme ilişkin Cumhuriyet’ten İlayda Kaya’ya konuştu.

Bulut, “ANKA Ajansı Altan Öymen’lerin kurduğu ve Uğur Mumcu’ların devam ettirdiği bir marka. Sonra ne yazık ki ajans ekonomik gerekçelerle işlemez hale geldi. Biz yeniden başka bir baskı döneminde düğmeye basarak yeniden ANKA ajansını canlandırmak istedik. Bunun için oldukça deneyimli bir kadromuz var. Ankara’da ve İstanbul’da Anadolu’nun çeşitli kentlerinde muhabirler olarak örgütleniyoruz. Özgür ve bağımsız haber vermek için yola çıktık ve sorumluluğumuzun bilincindeyiz” dedi.

23 Haziran için Anadolu Ajansı’na alternatif bulundu

Bir ay gibi bir süre içinde teknik alt yapıyı kurduklarını ve seçimlere hazır hale geldiklerini kaydeden Bulut, “Bu seçimde AA’nın yine aynı karartmayı yapacağını biliyorduk. Uzman arkadaşlardan yardım aldık. Her okulda arkadaşlarımız görevliydi. Telifli muhabirlerimiz ise sandık başlarındaydılar. Biz ANKA olarak elimizdeki sonuçları abonelerimize geçmeye başlarken, AA yine veri akışını geç başlattı. Onlar veri akışı geçmeye başladığında açılan sandık ve oy oranı yüzde 98’e ulaşmıştı. Biz çok hızlı bir şekilde sandıklarından elde edilen sonuçları girerek devletin resmi ajansı sonuç vermeden biz seçimi bitirmiş olduk. Zaten açıkladığımız rakamlarda YSK tarafından teyit edildi. Kısa sürede bunu başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

‘Bağımsız gazetecilik’

ANKA’nın söz verdiği gibi bundan sonra da bağımsız yayıncılık yapmaya devam edeceğini söyleyen Bulut, şöyle devam etti:

“Daha önce bir cemaate ait olan ve sonradan terör örgütü olan Cihan Haber Ajansı vardı. Biz onların bağımsız haber yapabileceğine hiç inanmamıştık. Bir cemaate bir amaca hizmet eden bir ajanstı. Haberlere otosansür uyguluyordu. 15 Temmuz darbe girişiminde onların ne olduğu ortaya çıktı. AA da Saray’a bağımlı halde. AA’nın genel müdürlüğü koltuğunda saraya bağımlı olan, sarayla bire bir ilişki kurup talimat alan bir kişi oturmaktadır.

BAĞIMSIZ MEDYAYA ÇAĞRI

O yüzden bağımsız yayıncılık yapması mümkün değil. Biz tamamen bağımsız olacağız. Herhangi bir güç odağına bağlı kalmadan bağımsız habercilik yapıp Türk halkının ajans ihtiyacını karşılayacağız.”

Bağımsız gazetecilik yapan medya kuruluşları ile çalışmak istediklerini belirten Bulut, “Türk halkının ve medyasının ANKA’ya ihtiyacı var.  O yüzden bütün bağımsız medya kuruluşlarını dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.