Kayyum Validen 600 bin liralık kuyumcu faturalarına açıklama: Ufak ufak verdik

Yayın tarihi: 27 Ağustos 2019 Salı 11:10 am - Güncelleme: 27 Ağustos 2019 Salı 2:32 pm

Mardin Belediyesi’ne ikinci defa kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri bakanı Süleyman Soylu’ya kuyumcudan 600 bin liralık hediye aldığı belgelere ilişkin Yaman’dan açıklama geldi. Yaman, “Şehre gelen heyetlere zaman zaman şehirde telkari gibi üretilen ürünler sembolik olarak veriliyor. Bunlar da tek tek çok yüksek meblağlar değildir. Gelen heyetler kalabalık olunca bu ufak meblağlar farklı yekun tutabilir” dedi.

600 bin liralık hediyelerin belgeleri ve fotoğrafları ortaya çıkmıştı… Bakan Soylu’dan açıklama

Görevinden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, geçen hafta yaptığı açıklamasında kayyumun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya her biri 40 bin ve 42 bin liradan iki hediye verdiğini açıklamıştı. Türk ayrıca, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da 136 bin liralık hediye verildiğini bildirmişti.

Kasım 2016’da ilk olarak kayyım atandığı dönemde Yaman’ın, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP’li bakanlara verilen hediyelerin “Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na” fatura edilmesinin ardından, hediyelerin satın alındığı ‘Fırat Silver’ adlı mağazanın Instagram sayfasında yer alan fotoğraflarda, AKP’li isimlerin mağazada çekilen fotoğraflarının yer aldığı ortaya çıkmıştı.

Kayyumun 600 bin liralık hediye aldığı bakanların, mağaza ziyaretleri ortaya çıktı

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ikinci defa kayyım olarak atanan Vali Mustafa Yaman’dan konuya ilişkin açıklama geldi.

“Gelen heyetler kalabalık olunca bu ufak meblağlar farklı yekun tutabilir”

Son birkaç gündür bazı yayın organlarında görevden açığa alınan belediye başkanının da ağzıyla iftiraya dönük kasıtlı bazı haberlerin yayıldığını kaydeden Yaman, Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak hiçbir devlet büyüğüne kişiye özel yüksel meblağlı, amacını aşan hiçbir hediye verilmediğini söyledi.

“Bu bizim ne devlet geleneğimizde vardır ne de büyüklerimizin böyle bir şeye ihtiyaçları vardır.” ifadelerini kullanan Yaman, şunları aktardı:

“Onlar da zaten böyle bir şeyi kabul etmezler. Bu tamamen iftiradır. Şehre gelen heyetlere zaman zaman şehirde telkari gibi üretilen ürünler sembolik olarak veriliyor. Bunlar da tek tek çok yüksek meblağlar değildir. Gelen heyetler kalabalık olunca bu ufak meblağlar farklı yekun tutabilir. Ancak hiçbir devlet büyüğümüze hiçbir özel hediye verilmemiştir. Başta Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanımız olmak üzere hiçbir devlet büyüğümüze özel verilen bir hediye yoktur ve böyle bir fatura da yoktur.”

Yaman, belediyeye yapılan görevlendirmenin ardından yalan haberler yaptırılarak algı yaratılmak istendiğini söyledi.

”Etik olmayan hiçbir hediyeyi hiçbir devlet büyüğüne vermiyoruz”

İddia edilen faturaların hepsinin heyetlere verilen sembolik hediyeleri ihtiva eden faturalar olduğunu, bu faturaların hem Sayıştay hem de Mülkiye Başmüfettişliğince incelendiğini aktaran Yaman, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin ortalama olarak belki en az bu ödeneği kullanan büyükşehir belediye başkan vekiliyim. Devlet büyüklerimiz bu şehre hizmet etmek, destek vermek için geliyor. Elbette teşekkür edeceğiz ama bu teşekkür ne özel bir hediyeyi ihtiva ediyor ne de pahalı bir hediyeyi. Biz sözle teşekkür ediyoruz. Gelen heyete de bu şehrin tanıtımı için broş, rozet, çok ufak bu şehirde üretilen telkari hediyeler veriyoruz. Bu bizim mevzuatımızda da var, örf ve adetlerimizde de var. Biz etik olmayan hiçbir hediyeyi hiçbir devlet büyüğüne vermiyoruz, zaten böyle bir şeye tenezzül edeceklerini de düşünmüyoruz.”

“Ziyaretlerde çekilen fotoğraflar yanlış aksettiriliyor”

Vali Mustafa Yaman, bölgeye gelen devlet büyüklerinin esnaf, kanaat önderi, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaş ziyaretinde bulunduğunu dile getirerek, “İş yerlerinde de evlerinde de ziyaret ediyorlar. Bu ziyaretlerde çekilen fotoğraflar yanlış bir algıyla kamuoyuna yanlış aksettiriliyor. Örgüte müzahir olan siyasiler ise terörist cenazelerini geziyor, teröre destek veren kurumları ve aileleri geziyor. Bunlardan bahsetmiyorlar.” dedi.