BioNTech aşısı Omicrona karşı yüzde 33 koruma sağlıyor

Yayın tarihi: 14 Aralık 2021 Salı 4:23 pm - Güncelleme: 14 Aralık 2021 Salı 4:23 pm

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapılan bir bilimsel araştırma neticesinde, çift doz Pfizer-BioNTech aşısının koronavirüsün yeni varyantı olan omicrona karşı yüzde 33’lük koruma sağladığını ortaya koydu.

micron varyantının ilk kez tespit edildiği ve halihazırda baskın varyant olduğu Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en büyük sağlık sigortası firması Discovery’nin, 15 Kasım-7 Aralık tarihlerinde ülkede kaydedilen 78 bin Omicron vakası üzerinde yürüttüğü araştırmanın sonuçları açıklandı.

Covid-19’un delta varyantına karşı yüzde 80 seviyesinde koruma sağlayan çift doz Pfizer-BioNTech aşısının, omicron varyantına karşı koruma oranının yüzde 33 seviyesine gerilediği belirlendi.

Araştırma sonuçları ayrıca Pfizer-BioNTech aşısının hastaneye yatışlara karşı yüzde 70 etkili olduğunu gösterdi. Bu oran delta varyantı için yüzde 90 seviyelerindeydi.

OMİCRON VARYANTI DİĞER VARYANTLARA KIYASLA DAHA HAFİF SEMPTOMLAR GÖSTERİYOR

Discovery firmasının Üst Yöneticisi (CEO) Ryan Noach, eldeki bulgular ışığında omicron varyantının diğer varyantlara kıyasla çok daha hafif semptomlar gösterdiğini ifade etti.

Noach ayrıca Omicron nedeniyle hastaneye kaldırılan hastaların büyük çoğunluğunun “aşısız” olduğuna dikkati çekti.

Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi (SAMRC) Başkanı Glenda Gray de yaptığı açıklamada, daha düşük koruma oranlarına rağmen Pfizer-BioNTech aşılarının hastaneye yatışlara karşı etkili olmasının önemli olduğunu belirterek “Bu sonuçlar bizi son derece cesaretlendirdi” dedi.

‘Omicron’ korkusu yeni kısıtlamalar getirdi