Bingöl’de 5.8 büyüklüğünde deprem: 1 korucu şehit, 18 yaralı

Yayın tarihi: 14 Haziran 2020 Pazar 5:41 pm - Güncelleme: 15 Haziran 2020 Pazartesi 1:22 am

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde saat 17.24’te 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Bu depremin ardından Bingöl Karlıova’da 4.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Bingöl Valiliği, deprem bölgesinde bir güvenlik korucusunun şehit olduğunu açıkladı. AFAD’dan yapılan açıklamada ise “18 vatandaşımız yaralanmıştır.” ifadesi yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre; Bingöl’ün Karlıova ilçesinde saat 17.24’te 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldi.

5.8 şiddetindeki deprem, Diyarbakır, Erzurum, Muş ve Malatya başta olmak üzere çevredeki birçok ilden hissedildi. Bingöl Valiliği’nden Karlıova’da meydana meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından son duruma ilişkin açıklama yapıldı.

BİR GÜVENLİK KORUCUSU ŞEHİT OLDU

Bingöl Valiliği, Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depreme ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Bingöl Valiliği, “Karlıova / Kaynarpınar Köyünde göçük altında kalan güvenlik korucumuz maalesef kurtarılamamıştır. Şehidimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Aziz milletimize başsağlığı dileriz.” açıklamasında bulundu.

SOYLU’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bingöl’de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yaptı. Soylu, “1 Güvenlik Korucumuz göçük altında kalmış, 2’si de hafif şekilde yaralanmıştır.” dedi.

Bingöl depremi hakkında Süleyman Soylu’dan açıklama

 

AFAD: 5.7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLDU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise Bingöl’de meydana gelen depremin şiddetini 5.7 olarak ölçtü. AFAD’dan yapılan açıklamada ise “Merkez üssü Bingöl Karlıova olan 5,7 büyüklüğündeki depremde, 1 güvenlik korucumuz şehit olurken 18 vatandaşımız yaralanmıştır.” ifadesi yer aldı.

77 ARTÇI DEPREM

AFAD, “Deprem sonrası ikisi 4.7 ve 4.6 olmak üzere, toplamda 77 artçı deprem meydana gelmiştir. Karlıova Jandarma karakoluna ait gözlem kulesinde meydana gelen hasar sonrası 2 güvenlik korucusu yaralanmıştır. Bölgeye ambulans helikopter sevk edilmiştir. AFAD Bingöl İl Müdürlüğü’nden 4 personel, UMKE’den 5 personel ve Karlıvoa İtfaiye, İlçe Jandarma bölgeye gönderilmiştir. Bölgeye toplam 26 araç ile 109 personel sevk edilmiştir. Bölgeye 550 adet çadır sevk edilmiştir.” açıklaması yapıldı.

BİNGÖL’DE BİR DEPREM DAHA MEYDANA GELDİ

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından 4.6 şiddetinde bir deprem daha yaşandı.

VALİ’DEN İLK AÇIKLAMA

Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Bingöl’de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yaptı. Vali Ekinci, “Bir karakolda gözetleme kulesi yıkıldı” dedi.

Bingöl Valiliği, deprem bölgesinde 1’i güvenlik korucusu 7 kişinin göçük altından kurtarıldığını açıkladı. Valilik 1’i güvenlik korucusu 3 kişinin ise kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Vali Ekinci’nin açıklaması şöyle:

“Ülkemize ve Bingöl’ümüze geçmiş olsun dileklerinde bulunuyorum. İlimize bağlı Karlıova ilçesi ile Yedisu ilçelerinin arasında bulunan Kaynarpınar köyü merkezli bir depremdi. Deprem çok şiddetli hissedildi.

Şükürler olsun hasarı o derece büyük değil. Kaynarpınar köyünde bulunan karakolunun 2 gözetleme kulesi çöktü. Ne yazık ki 3 güvenlik korucumuz çöken kulenin altında kaldılar. 2 kardeşimizi kurtardık, diğer kardeşimizin kurtarılması için çalışma devam ediyor.

Bunun dışında 2 vatandaşımız da göçük altında. Onların kurtarılma çalışmaları sürüyor. Şu an itibarıyla panik yapılacak bir durum söz konusu değil. Bölgeye çadırları sevk ettik. Tüm tedbirler alındı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bölgeye gelecek”

 

Bingöl’deki deprem sonrası ilk resmi açıklama geldi: 3 yaralı var

KIZILAY’DAN ‘DEPREM FIRTINASI’ UYARISI

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Bingöl Karlıova’da AFAD verilerine göre 5,7 büyüklüğündeki deprem ve artçıların ardından “deprem fırtınası” uyarısı yaparak kerpiç evlere girilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Bingöl depremi sonrası Kızılay Başkanı’ndan korkutan uyarı

‘TAŞ DUVARLI EVLERİN HEPSİ YIKILDI’

Kaynarpınar Köyü muhtarı Özbek Abaylı, köyde taş duvarlı evlerin yıkıldığını söyledi. Abaylı, ”Herhangi bir yaralı ölü yok. 13 mezra var buradan ben mezralardan şu an için haber alamıyorum ancak 4 duvarlı evler komple yıkılmış. Taş duvarlı evlerin hepsi yıkıldı köyümüzde. 1 kişi yaralı var. 13 mezra ile birlikte 301 hanelik. Taş duvarlı evlerin hepsi yıkıldı. Şu anda herkes dışarıda yağmur da yağıyor elimizden hiçbir şey gelmiyor. Artçı depremlerle de hasar alan evler çöküyor.” dedi.

DİYARBAKIRLILAR SOKAKTA

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem, Diyarbakır’da da hissedildi. Deprem anında ev ve iş yerlerinde olanlar panik halde dışarı çıktı. Kentte halkın olası artçı depremlere karşı sokak ve caddelerdeki bekleyişi sürüyor. Depreme evinde yakalanan vatandaşlardan Serhat Özdemir, “6’ıncı kattaydım. Paniklediğimden dolayı maskemi bile almadan kendimi dışarıya attım” dedi.

DEPREMİN ARDINDAN ELAZIĞLILAR SOKAĞA ÇIKTI

Bingöl´ün Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem Elazığ’da da hissedildi. Deprem anında evlerinde ve iş yerlerinde bulananlar sokağa çıktı. Deprem sırasında evlerdeki avizelerin sallandığı görüntülere yansırken, kent sakinlerinin dışarıda bekleyişi sürüyor.

4 KÖYDE EVLERDE HASAR OLUŞTU, CAN KAYBI YOK

Yetkililerden alınan bilgiye göre, Karlıova’ya sınır olan Erzurum’un Çat ilçesinin Köseler, Kaynarca, Karabey ve Soğukpınar köylerinde bazı evler hasar gördü. İlk belirlemelere göre köylerde herhangi bir can kaybı olmadığı belirtildi.

KÖPEKLER HİSSETTİ’

Erzurum’da deprem anında sahibi olduğu iki kurt köpeği ile sokakta gezen Erdal Tatar, kendisinin hissetmediği deprem anında köpeklerin huzursuz olduğunu belirterek, “Köpeklere ne olduğunu anlama çalışırken ev ve iş yerinden çıkanlar deprem olduğunu söyleyince anladım” dedi.

KILIÇDAROĞLU, BİNGÖL VALİSİ EKİNCİ İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Bingöl Valisi Kadir Ekinci ile telefonda görüşerek depreme ilişkin bilgi aldı.

CHP’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Vali Ekinci’yi telefonla aradı. Vali Ekinci’den depreme ilişkin detaylı bilgi alan Kılıçdaroğlu, geçmiş olsun dileklerini iletti.

OKTAY, SOYLU VE KURUM BİNGÖL’E GELDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile depremin meydana geldiği Bingöl’e geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Bingöl’e gelen Oktay’ı Bingöl Havalimanı’nda Vali Yardımcısı Fatih Kaya, Belediye Başkanı Erdal Arıkan ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ile öteki yetkililer karşıladı.

Oktay’a, bakanlar Soylu ve Kurum’un yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu da eşlik ediyor.