Binali Yıldırım’dan ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’ yorumu: Ne olduğunu bilmiyorum

Yayın tarihi: 1 Ekim 2021 Cuma 6:47 pm - Güncelleme: 4 Temmuz 2022 Pazartesi 9:27 am

AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili “Böyle bir şey olmaz. Parlamenter sistem vardır, bir de başkanlık sistemi vardır. Bu herhalde Türk siyasi tarihine, yönetim tarihine; yeni getirilen bir tanım. Ne olduğunu bilmiyorum” dedi.

AKP Genel Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, TBMM Camisi’nde cuma namazı kıldı. Yıldırım, cami çıkışında açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sisteminden geri dönüş olmayacağı açıklamasının ardından son başbakan olarak düşünceleri sorulan Yıldırım, şu yanıtı verdi:

“Başkanlık sisteminin getirilmesi konusunda Cumhur İttifakı içinde çalışmış arkadaşınızım. Başkanlık sistemi uygulaması gittikçe, görüldükçe kendisini geliştirecek. Türkiye bununla yoluna devam edecek. İyinin daha iyisi vardır. Mükemmel iyinin düşmanıdır. Yeni bir sistem arayışına gitmek zaman israfıdır. Ülkemizin, milletimizin gündemi bundan daha önemlidir. Bu gündemlere yoğunlaşmamız gerekir. Önümüze bakıp gerek iç gerek dış sorunların çözümü konusunda gerekli gayreti göstermek icap eder. Parlamenter sistemin sicili belli. 90’lı, 80’li, 70’li yıllar, darbeler, zayıf iktidarlarla ülkenin neler kaybettiğini, hatta ta 2017’ye kadar AK Parti iktidarının da kaç sefer vesayetlerle, darbelerle yüzleştiği dönem oldu. Tekrar bu dönemlerin yaşanmasın herhalde kimse arzu etmez.”

“NE OLDUĞUNU BİLMİYORUM”

Güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili Binali Yıldırım, “Böyle bir şey olmaz. Parlamenter sistem vardır, bir de başkanlık sistemi vardır. Bu herhalde Türk siyasi tarihine, yönetim tarihine; yeni getirilen bir tanım. Ne olduğunu bilmiyorum” diye konuştu.

“SEÇİMİN TARİHİ BELLİDİR”

“Erken seçim görüyor musunuz” sorusuna ise Binali Yıldırım, “Seçimin tarihi bellidir. 5 yılda bir yapılır. Haziran 2023 seçim tarihidir” yanıtını verdi.

Yıldırım, Oğuzhan Asiltürk’ün yakınlarına da başsağlığı diledi.

CHP, parlamenter sistem için harekete geçiyor