‘Binaların deprem yönetmeliğine uygun olmadığı çok açık’

Yayın tarihi: 31 Ekim 2020 Cumartesi 2:27 am - Güncelleme: 31 Ekim 2020 Cumartesi 2:27 am

İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “Binaların deprem yönetmeliğine uygun olmadığı ve mühendislik hizmeti almadığı çok açık” dedi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, İzmir’de AFAD’ın ölçümüne göre 6.6 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BirGün’e konuşan Ayatar, “Binaların deprem yönetmeliğine uygun olmadığı ve mühendislik hizmeti almadığı çok açık” dedi.

Ayatar, şunları söyledi:

“İzmir’in Yeşildere semtindeyim ve sağımdaki, solumdaki binalara bakıyorum. Binalara, deprem yönetmeliğine uygun mu? Mühendislik hizmeti almış mı? diye bakıyorum. Binaların deprem yönetmeliğine uygun olmadığı ve mühendislik hizmeti almadığı çok açık. Hasar gören binalar arasında imar affından faydalanan binalar var mı? İmar affından faydalanan binaların durumu ne olduğunu henüz bilmiyoruz. İzmir’deki yapı stoğu konusunda ne durumda olduğumuzu da bilmiyoruz. Bina envanteri çıkarılması için yıllardır ısrar ediyoruz ve mutlaka yapı envanteri çıkarılmalı.”

“ZİHNİYETİ ANLAMAK İÇİN İMAR BARIŞINA BAKMAK YETERLİ”

İzmir’de depremden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi Sekreter Yardımcısı Barış Can Korkmaz, BirGün yaptığı açıklamada, “Bayraklı bölgesine gittik ve AFAD’ı ortada göremedik. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla deprem bölgesinde kurtarma çalışması yapmaya çalışıyordu. Ağır hasar gören binaları var ve etraflarının boşaltılması gerekiyor ve bunun için de acilen adım atılmalı” diye konuştu.

“İzmir’in yapı stoğu ile ilgili de çok fazla talebimiz oldu ve özellikle Bayraklı bölgesi zemin olarak çok zayıf olduğunu biliyoruz” diyen Ayatar, şunları söyledi: “Doğru mühendislik hizmeti almamış, Deprem Yönetmeliği’ne uygun olmayan binalar var. Bayraklı’daki binalar 25- 30 yaşında. Sadece bu süre zarfında bile Deprem Yönetmeliği 2- 3 defa değişti. Senelerdir tüm girişimlerimize rağmen yapı stoğunu çıkaramadık. Bunun sorumlusu da yetkili bakanlıklardır, kurumlardır. Zihniyeti anlamak için imar barışına bakmak yeterli zaten. İmar barışıyla birlikte yapıların kontrolü bile yapılmadı.”