Danıştay kararıyla 2020 yılında ibadete açılan Ayasofya’ya yabancı turistlerin girişi için yapılan kapı tepki topladı. Yapıyla uyumsuzluğuyla dikkat çeken kapıda kepenk olduğu da görüldü.
İbadete açılmasının ardından defalarca skandallarla gündeme gelen Ayasofya bu kez de mimari bir skandalla karşı karşıya kaldı.
UNESCO'nun tavsiyesi üzerine Ayasofya için düzenlenen "ziyaretçi yönetim planı" uygulaması kapsamında giriş turistler için ücretli oldu. Bu ücret ise 25 euro olarak belirlendi.
Yeni düzenleme kapsamında, yabancı turistlerin III. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan gişeden bilet alarak, caminin güney cephesindeki II. Beyazıd minaresi altında yer alan rampadan giriş yapacağı kapı tepkilere neden oldu.
"Ayasofya-i Camii Kebir-i Şerifi Ziyaret Alanı-Visitting Area" yazılı giriş kapısının tarihi yapının dokusuna uyumsuzluğuna dikkat çekerken sosyal medyada da kullanıcılar tarafından eleştirildi.
GEÇİCİYMİŞ
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kapının 'geçici' olduğunu yazdı. Diker, "Bu kapı geçici bir yapı. Üzerindeki minarenin restorasyonu tamamlanınca kaldırılacak. Galeri katına çıkacak ziyaretçiler minare iskelesi altından geçecekleri için güvenlik tedbiri amacıyla yapıldı" ifadelerini kullandı.
https://tele1.com.tr/defalarca-tahrip-edilen-ayasofyada-betonlar-da-dokulmus-960569/