Bilimsel başarı sıralamasında dünyanın önde gelen üniversiteleri açıklandı

Yayın tarihi: 5 Mayıs 2020 Salı 4:20 pm - Güncelleme: 9 Mayıs 2020 Cumartesi 4:12 pm

Bilimsel başarı sıralamasında tüm dünyanın en başarılı üniversiteleri değerlendirildi ve 2020 yılının listeleri oluşturuldu. Bu sıralamaya göre Çin Bilimler Akademisi açık ara zirveye yerleşirken, ikinci sırada Harvard yer aldı. Ünlü İngiliz Oxford üniversitesi, İlk10 üniversite arasına 9. sıradan girdi. Türk üniversiteleri ilk 500 sıralamasına giremedi.

Dünyanın en saygın akademik dergilerinin başında gelen Nature(Doğa) dergisinin Nature Endeksi,(Nature.index) üniversitelerin yaptığı bilimsel araştırmaların metriğini tutmakta ve yaptığı ölçümler üzerinden dünya çapında sıralamalar yapmaktadır. Nature Endeksi, 2020 yılının Yıllık Tablolar listesini ve grafiğini yayınladı. Bu listeler, prestijli 82 bilimsel derginin verileri doğrultusunda bağımsız uzmanlar tarafından hazırlandı.

Bu endekse göre üniversiteler ve bilim kurumları o yıl bünyelerindeki akademisyenlerin ve öğrencilerin yaptıkları bilimsel yayın ve araştırmalarına göre sıralanıyor. En iyi bilimsel çalışma yapan üniversiteler listesi olarak da adlandırılıyor.

Son yıllarda Çin Üniversitelerinin yükselişi ve zirveye oturuşu klasik dengeleri değiştirdi. Çin Bilimler Akademisi, ikinci sıradaki ABD’nin ünlü Harvard Üniversitesinin puanını ikiye katladı. Bir diğer ünlü İngiliz Üniversitesi Oxford 9 sırada yer alırken, Türk Üniversiteleri ise ilk 500 listesinde giremedi.

Pekin’deki Çin Bilimler Akademisi (CAS), Nature.index tarafından izlenen 82 seçkin dergide yayımlanan verilere göre en üretken araştırma üniversitesi/akademisi oldu.

Çin Bilimler Akademisi’nin 2019’daki 1805,22 puanlık oranıyla zirveye açık ara yerleşti. Çin, ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere’den üniversiteler ve araştırma kurumları da bu ‘Endeks’teki en başarılı 10 kurum arasında yer almaktadır.

Zirveye yerleşen 1. sıradaki Çin Bilimler Akademisi(Çin)

ORANLAR NASIL HESAPLANIYOR?

Daha önce Nature Index Kesirli Sayım (FC) olarak anılan pay, bir işletmenin bir makaledeki bağlı yazarlarının diğerlerinin oranına göre hesaplanan, dizin tarafından izlenen 82 dergideki makalelere katkısının bir ölçüsüdür. Zaman içindeki veriler karşılaştırılırken, Nature.index dergilerindeki toplam makale sayısındaki küçük yıllık değişimleri hesaba katmak için Hisse değerleri 2019 seviyelerine ayarlanmıştır ve bu verilerle kıyaslanmıştır. Nature Index kurumsal araştırma performansının bir göstergesidir.

Dünya sıralamasında 2. sırada yer alan Harvard Üniversitesi(A.B.D.)

ÇİN ÜNİVERSİTELERİNİN HIZLI YÜKSELİŞİ

Nature Index, 2020 Yıllık Tablolarının en hızlı yükselenleri listesi

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Paylaşım Sıralaması 455.82 /  Sayı: 1,231 / Sıralama: 8.

Çin Bilim Akademisi, tarafından 1958’de Pekin’de kurulan Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (USTC), Doğu Çin eyaleti Anhui’nin başkenti Hefei’deki şu anki yerine taşındı, 1970 yılında.

Bugün, 1.900 doktora öğrencisi dahil olmak üzere yaklaşık 16.000 öğrencinin yanı sıra 547’si profesör olan 1.812 öğretim üyesi istihdam etmektedir.

Kurumun Nature Index en güçlü konuları kimya ve fizik bilimleridir.

2019 yılında, USTC araştırmacıları, Güneş’inkinden 70 kat daha büyük bir kütleye sahip yıldız kara delikleri keşfeden uluslararası bir ekibin parçasıydı. Altmetric’e göre Nature’da yayınlanan bulgular 300’den fazla tweet ve 200’e yakın haberde belirtildi.

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi(Çin)

SİVİL DÜRÜSTLÜK TESTİ ‘KAYIP CÜZDAN’

Michigan Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri

Paylaşım Puanı: 343.45 /  Sayı: 939 Sıralama: 19.

ABD Ulusal Bilim Vakfı’na göre Ann Arbor’daki Michigan Üniversitesi, ABD’deki kamu üniversiteleri arasında ilk sırada yer alan ve 227 merkez ve enstitüdeki öğrenciler ve personel tarafından erişilen 260.000 metrekarelik yerleşke laboratuvar alanını kapsıyor.

Michigan Üniversitesi, 2019 mali yılında 1.62 milyar ABD doları araştırma harcaması ve 500’den fazla yeni buluş raporu ile veri bilimi, hassas sağlık ve biyobilim de dahil olmak üzere araştırmada yenilikçi alanlara odaklanmıştır.

Altmetric’e göre, Bilim’de, davranışçı ekonomist Alain Cohn liderliğindeki kültürler arasında dürüstlük ve bencillik üzerine yayınlanan 2019 araştırması, neredeyse 300 çevrimiçi haber merkezi tarafından kapsanmış ve Twitter’da 22 milyondan fazla kişiye ulaştı. İnsanların kayıp bir cüzdanı iade etme istekliliğini test eden çalışma, sivil dürüstlüğün “yüksek” seviyesini ortaya çıkardı.

Michigan Üniversitesi(A.B.D.)

California Üniversitesi, San Diego, Amerika Birleşik Devletleri

Paylaş Puanı: 340.85 /  Sayı: 1,048 /  Sıralama: 20.

Yıllık araştırma fonu olarak 1,35 milyar ABD Doları ile Kaliforniya Üniversitesi, San Diego, doğa bilimleri araştırmalarında, özellikle oşinografi ve yaşam bilimlerinde bir güçtür.

Tıp Fakültesini ve Skaggs Eczacılık ve Farmasötik Bilimler Okulu’nu içeren sağlık bilimleri grubu, 2019 mali yılında 761 milyon ABD doları araştırma fonu getirdi ve dünyanın en eski ve en büyük araştırma merkezlerinden biri olan Scripps Oşinografi okyanus ve yer bilimleri, 180 milyon dolarlık fon sağladı.

California Üniversitesi(A.B.D.)

Zhejiang Üniversitesi, Çin

Paylaşım Puanı: 329.82 /  Sayı: 815 /  % 10,5 artış / Sıra: 23.

Çin’in Hangzhou şehrinde bulunan Zhejiang Üniversitesi, Çin hükümetinin 2050 yılına kadar dünya standartlarında birkaç üniversite geliştirmeyi amaçlayan Double First Class Planının bir parçasıdır. 3.741 tam zamanlı öğretim üyesi ve dünya çapında yaklaşık 200 kurumla ortak çalışmaktadır.

Zhejiang’ın toplam araştırma fonu, Çin Ulusal Doğal Bilimler Fonu tarafından desteklenen 926 proje ve 1.838 Çin buluş patenti ile 2018’de 4.56 milyar yuan’a (644 milyon $) ulaştı.

2019 yılında Zheijiang araştırmacıları, daha sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkıda bulunabilecek, su kullanımını azaltırken bitki büyümesini artırmak için bir yöntem öneren uluslararası bir ekiple bir Bilim makalesi yayınladı.

Zhejiang Üniversitesi(Çin)

Northwestern Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri

Paylaşım: 317.12; Sayı: 762; Düzeltilmiş Hisse Değişimi (2018–19): −% 7,6; Yer: 25.

1851’de özel bir araştırma üniversitesi olarak kurulan Illinois eyaletinin Evanston şehrinde bulunan Northwestern Üniversitesi’nin şu anda Katar ve Chicago’da Doha’da kampüsleri var ve 3.300 tam zamanlı araştırma görevlisi çalışıyor. Yıllık bütçesi 2 milyar ABD dolarıdır ve her yıl sponsorlu araştırmalar için 700 milyon ABD dolarını aşmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yüksek kaliteli yaşam bilimleri araştırma çıktısında en hızlı yükselen kurum olan Northwestern Üniversitesi, Nature Index 2020 Yıllık Tablolarda kimyada dünyada 14. sırada yer aldı.

Yıldız araştırmacıları arasında, topoloji alanındaki çalışmaları için 2020 Yeni Ufuklar Ödülü’nün altı alıcısından biri olan matematikçi Emmy Murphy – geometrik mülkler ve ilişkiler çalışması – ve Şubat ayında ödüllendirilen fizikçi John Joseph Carrasco ve sinirbilimci Andrew Miri yer alıyor.

Northwestern Üniversitesi(A.B.D.)

TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN DURUMU

Sıralamada toplamda 500 üniversite yer almaktadır. ilk 500 üniversite içinde ise Türkiye’den herhangi bir üniversite girememiştir.

Türkiye’de, Bilkent üniversitesi, akademisyenleriyle saygın yabancı bilim dergilerinde en çok yayın yapan üniversitesi konumunda. Bilkent’in puanı 13.59 yani bu oran Harvard’ın üretiminin 68’de 1’i kadar. Bilkent’i sırasıyla İstanbul Teknik Üniversitesi 12.07 puanla ve Boğaziçi Üniversitesi 5.03 puan ile izliyor.

İLK10 SIRALAMASINDAKİ ÜLKELERİN BİLİMDE İLERİDE OLMASI TESADÜF MÜ?

Akademi dünyasında son derece itibarlı olan Nature Dergisinin, Nature Index verilerinde de görüldüğü gibi bilimsel alanda öncü olan ülkeler; ABD, Çin, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ve modern ülkeler. Bu ülkelerin dünyaki diğer ülkelere göre bilim ve teknoloji alanında ilerde olması tesadüf mü? Tek tek ele alalım.

Her ne kadar beğenmesek de ABD dünyada bir süper güç ve NASA gibi bir kurumu oluşturmuş. Koronavirüs’ün çıktığı ülke bile olsa Çin, ekonomide durdurulamayan tartışmasız bir güç haline geldi. Güneşi batmayan sömürü ülkesi denilse de İngiltere, dünya tarihinde sanayi devrimini başarmış bir ülke. Afrikayı kolonileştiren ülke bile olsa Fransa, Yakın Çağ’ı başlatan Fransız ihtilalini gerçekleştiren ülke.

Bu dört ülke, yerinde tarihsel eleştirilere rağmen bilimi ve aydınlanmayı temel aldıkları ve ortaçağ zihniyetini arkalarında bırakabildikleri için dünya çapında bilim ve teknoloji alanında bu derece ileridedirler.

NATURE INDEX HAKKINDA

Nature Index kurumsal araştırma performansının bir göstergesidir. Nature.index listelerini sipariş etmek için kullanılan Sayım ve Paylaşım metrikleri, bir kurumun veya ülkenin kendi alanında önde gelen bilim insanlarından oluşan bağımsız bir panel tarafından itibarına seçilen 82 doğal bilim dergisinde yayın çıktısına dayanmaktadır. Nature Endeksi, araştırma kalitesi ve kurumsal performans düşünüldüğünde diğer birçok faktörün de dikkate alınması gerektiğini kabul eder; Yalnızca Nature Dizini metrikleri, kurumları veya kişileri değerlendirmek için kullanılmamalıdır. Nature Index verileri ve yöntemleri şeffaftır ve natureindex.com adresindeki bir yaratıcı ortak lisansla edinilebilir.

Çeviri ve veri kaynağı: Nature Index