Bilim ve Sanat Vakfı’ndan kayyum açıklaması: Tehlikeli bir girişim

Yayın tarihi: 22 Ocak 2020 Çarşamba 8:47 am - Güncelleme: 22 Ocak 2020 Çarşamba 8:47 am

Kurucuları arasında eski bakan Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu Bilim ve Sanat Vakfı’nda kayyum yönetimi devraldı. Vakıf kurucularından Mustafa Özel imzasıyla yayınlanan kamuyou açıklamasında ise “Vakfımıza böyle bir muamelenin reva görülmesi hiçbir şekilde hakka ve adalete uygun değildir” denildi.

Kurucuları arasında Ahmet Davutuoğlu’nun olduğu Bilim ve Sanat Vakfı’na kayyum atandı. Bugün Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gelen üç kişilik geçici kayyım heyeti, Bilim Sanat Vakfı’nın yönetimini devraldı.

1986 yılında Mustafa Özel, Murat Ülker ve Fikri Gökbörü Kançal ve Ahmet Davutoğlu gibi isimler tarafından kurulan BSV, öğrencilere burs ve seminerler veriyordu. Daha önce de vakfa ait İstanbul Şehir Üniversitesi’nin yönetimine el konulmuştu.

Ahmet Davutoğlu’nun kurucuları arasında olduğu vakfa kayyum atandı

VAKIFTAN AÇIKLAMA: HAKKA VE ADALETE UYGUN DEĞİL

Bilim ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti adına Kurucu Başkan Mustafa Özel imzasıyla vakıf tarafından yayınlanan kamuoyu açıklamasında, “Daha önce 19.12.2019 tarihinde YÖK Genel Kurulu kararıyla İstanbul Şehir Üniversitesi yönetimi hami üniversite olan Marmara Üniversitesi’ne devredilmişti. Bu haksız uygulamanın devamı mahiyetinde, kırk yıldır ülkemizin eğitim ve kültür hayatına hizmet etmekte olan vakfımıza böyle bir muamelenin reva görülmesi hiçbir şekilde hakka ve adalete uygun değildir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada durum, ‘keyfi tutum olarak’ nitelendi: “Bu keyfi tutum yüzlerce yıllık vakıf geleneğimizde büyük bir tahribata yol açabilecek vahim bir adım; sadece Bilim ve Sanat Vakfı’nı değil ülkemizdeki bütün vakıfları ilgilendiren tehlikeli bir girişimdir. Vakıf kurumunu ve ruhunu oluşturan ve yaşatan, her yaş ve kuşaktan gönüllüler ve vakıf-insanlardır. Bilim ve Sanat Vakfı her hal ve şartta yaşamaya devam edecektir.”

Birçok üniversite öğretim üyesi, sanatçı ve yazarın verdiği seminerlerle birçok kişi tarafından “Açık Üniversite” olarak nitelendirilen Bilim ve Sanat Vakfı’nın seminerlerinden bir dönem ağırlıkla, başörtüsü yasağı nedeniyle üniversite eğitimi göremeyenler faydalandı. Araştırma merkezleri kuran vakıf çeşitli alanlarda yayınlar da yapıyordu.

Vakıf tarafından kurulan İstanbul Şehir Üniversitesi’ne tahsis edilen arazinin tahsisinin durdurulması sonrası, üniversitenin bankalarla kredi ilişkisi bozulmuş, devam eden süreçte üniversite yönetimi garantör üniversite sıfatıyla Marmara Üniversitesi’ne devredilmişti.

KAYYUM KARARINA TEPKİ

Kayyum kararına eski AK Parti Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Çocuk Vakfı kurucusu Mustafa Ruhi Şirin, Saadet Partili İlhamı Işık, ilahiyatçı Mustafa İslamoğlu ve Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan tepki gösterdi.

“Kimse görmedik, duymadık demesin”

Yeneroğlu, Bilim ve Sanat Vakfı’nın 40 yıldır nitelikli insan yetiştirmekten başka gayesi olmadığını ifade ederek, “Gerçekten utanç verici. Geçmişte uniform toplum mühendislerine karşı mücadele ettik, maalesef bugün Türkiye çok daha beter noktada ilerliyor. Kimse görmedik, duymadık demesin” dedi.

Şirin ise tepkisini Twitter’dan bir metinle duyurarak acı duyduğunu ifade etti.

Çocuk Vakfı kurucusu şu açıklamayı yaptı:

Saadet Partili Işık Twitter’dan “Bu kin, hukuksuzluk, öç alma öfkesi, pusu kurma niye?” diyerek “Gerçekten artık tam tımarhaneye dönüştü bu memleket” diye yazdı.

“Zulüm bizdense ben bizden değilim”

İlahiyatçı İslamoğlu da Şirin’in paylaşımına “Zulüm bizdense ben bizden değilim” diye yanıt verdi.

Yeni Şafak yazarı Kaplan: Kendi ayağımıza sıkıyoruz

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, yapılan atamanın tedirgin edici olduğunu ifade ederek, “40 yılda, 50 yılda dişimizle tırnağımızla inşa ettiğimiz İslami entelektüel birikimi bir gecede imha ediyoruz” tepkisi gösterdi.

Bilim ve Sanat Vakfı’nın siyasi mücadeleye malzeme yapılamayacağını ifade eden Kaplan, “Kendi ayağımıza sıkıyoruz! Vebaldir!” dedi.