Bilim Kurulu’ndan vatandaşlara ‘Bayram’ uyarısı

Yayın tarihi: 15 Mayıs 2020 Cuma 12:19 pm - Güncelleme: 15 Mayıs 2020 Cuma 12:19 pm

Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Levent Yamanel, Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı olup olmayacağı konusunda henüz verilmiş bir karar olmadığını söyleyerek, “Bayramda bayramlaşma üzerine tokalaşma, sarılma bunların olmaması lazım. Kalabalıklar olmaması lazım” uyarısını yaptı.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Levent Yamanel, Tarafsız Haber Ajansı’na konuştu.

Havalar ısınmaya başladı. Yazın gelmesi virüsü nasıl etkileyecek? En tehlikeli yerler neresi? Virüsten korunmanın temel kuralları neler? Bilim Kurulu üyesi hangi konuda uyardı?

HAVALAR ISINMAYA BAŞLADI, YAZ GELİNCE VİRÜS BİTER Mİ?

Tüm bu sorulara Prof.Dr. Levent Yamanel şu yanıtları verdi:

“Yazın viral solunum yolu enfeksiyonları azalıyor. Koronavirüsün de hem ısıya hem de ultraviyoleye duyarlı olduğunu da biliyoruz. O yüzden azalacağını ümit ediyorum. Ama tabii ki bu önlemleri göz ardı edersek yine tabii ki vaka sayılarının arttığını görürüz.

VİRÜSTEN KORUNMANIN 4 KURALI

Kontrollü sosyal hayat Sağlık Bakanımızın dediği onun üç-dört tane temel kuralı var: Kalabalık oluşturmamak. Maske takmak. Sosyal mesafeye uymak, hijyene uymak gibi. Bunlara kesinlikle uymamız gerekiyor.

EN TEHLİKELİ YERLER NERESİ?

Kalabalık olabilecek her yer kritik, tehlikeli. Kalabalık olmaması lazım.

AVM’lere gidip 5 saat 6 saat gezmek uygun bir şey değil. İhtiyacınız varsa gidip alıp biran önce çıkmak en uygunu.

BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLUR MU?

Bayram geleneğimiz bizim bayramlaşma üzerine tokalaşma, sarılma bunların olmaması lazım. Kalabalıklar yine olmaması lazım. O yüzden tabii ki bir karar verilecek ama tabii bu sayılarla ilgili yine o zamana kadar nasıl olacak sayılar ona göre bir karar verilecek.