Bilim Kurulu üyesinden açıklamalar: Okullar ne zaman açılacak? Çin’den gelen ilaç işe yarıyor mu?

Yayın tarihi: 25 Mart 2020 Çarşamba 10:15 am - Güncelleme: 25 Mart 2020 Çarşamba 10:15 am

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü, Çin’den getirilen ilacın nasıl bir etki yaratacağı, okulların durumu, getirilecek yeni tedbirler arasında “sokağa çıkma yasağı” olup olmadığına ilişkin merak edilen sorulara yanıt verdi.

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in sorularını yanıtlayan Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü Çin’den getirilen ilacın hızlı iyileşme sağladığını dile getirdi. Özlü, okulların açılmasına ilişkin, “Sanmıyorum açılacağını” yanıtını verdi.

Özlü’nün sorulara yanıtları şöyle:

Çin’den getirilen ilaç kimlere verilecek? İlacın etkisi kaç günde ortaya çıkıyor?

“Bu ilaçla ilgili durum şöyle; bu hastaların hepsi aynı değil. Koronavirüs hastaları bazıları hiç hasta olmuyor. Onların tanısı bile konmuyor. Bazıları hasta oluyor ama çok hafif, soğuk algınlığı gibi onlara tedavi de gerekmiyor sadece istirahat ile geçiyor.

Bazıları da hastaneye başvurup hastanede yatırılarak tedavi ediliyor. Onlarda da çok sorun yok ama kritik hasta dediğimiz yüzde 5 kadar bir kısım var ki onlar yoğun bakım tedavisi gerektiriyor, solunum cihazlarına bağlanıyor, kaybedilen vakalar da daha çok bu yüzde 5’lik kritik olgular arasından çıkıyor.

‘İLAÇ 4-5 GÜNDE İYİLEŞME SAĞLAMIŞ’

İşte bu gelen ilaç asıl olarak bu kritik olgularda kullanılmış ve onlarda fayda sağladığı görülmüş. Normalde bu olguların iyileşmesi iki haftalık süreyi buluyor. Düzelen olgular için söylüyorum ama bu ilaç 4-5 günde iyileşmeyi sağlamış yani hızlı iyileşme sağlamış, o bakımdan ilacın etkili olduğunu biliyoruz. Tabii bunlar daha önceki yayınlar, şimdi ise kullanıp, göreceğiz tabii.

Dört günde hasta iyileşiyor mu?

Yapılan yayınlarda 4-5 güne kadar iyileşmeyi sağladığı, iyileşme dönemini kısalttığına dair yayınlar var.

GENÇLERE UYARI

Yüzde 5’lik kritik olgular kimler?

Daha çok birden çok kronik hastalığı olan ve ileri yaşlı kişiler daha çok ama gençlerde de ağır hastalar olabiliyor, dikkat etmek lazım, daha az oranda ama gençler daha az.

Genç hastaların özelliği ne?

Hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi bozuk olanlar, ağır hastalığı olanlar, onlar oluyor daha çok.

Neden 40 şehre ilaç gönderildi? Diğer illerde virüs yok mu?

O bakanlığın bir planlaması, ben o konuda bilgi sahibi değilim, onlar tabii vakaları takip ediyorlar, hangi ilde ne kadar var, bazı illerimizde yakın diğer ilden temin etmede olabilir belki bilemiyorum yani şu anda nasıl süreç.

Okulların durumu ne olacak?

Sürecin yarın itibarıyla bu artık bitti diyemeyiz ki tehlike devam ediyor, daha da artmış olarak devam ediyor şu anda yani dolayısıyla okullar açılır mı, sanmıyorum açılacağını, bir süre daha devam edebilir bu okulların tatili diye düşünüyorum kendi adıma. Bu bir öngörü diyelim, tahmin.

‘KONTROL EDİLEMEZ DURUMLAR OLMADIĞI SÜRECE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA İHTİYAÇ OLMAZ’

Masadaki tedbirler arasında sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Şu an itibarıyla bu salgın yönetimi öyle bir şeydir ki her şey masadadır, her tedbiri konuşursunuz, tartışırsınız, bu bütün dünyada olan, uygulanan bir tedbir ama bugün için böyle bir uygulama söz konusu değil ama toplumdan alınacak geri dönüşler, salgının seyri, vaka sayıları bütün bunlar dikkate alınarak karar veriliyor, umarım herkes bu konuda duyarlı olur da, öyle bir duruma ihtiyaç olmaz diye düşünüyorum. Şu an da Türk Halkının uyumu fena değil benim gördüğüm.

Bugün itibarıyla çok daha iyi diye görüyorum, insanlar artık evlerinde oturuyorlar, sokaklar tenhalaştı. Bunu gerektirecek bir vaka sayısında ani artışlar, kontrol edilemez durumlar olmadığı sürece, ben olacağını çok düşünmüyorum ama ihtiyaç olmaz mı, olabilir, zamanla göreceğiz onu.”