Bilim Kurulu Üyesi Yavuz tarih verdi: Tünelin ucundaki ışığı…

Yayın tarihi: 22 Mayıs 2021 Cumartesi 8:35 pm - Güncelleme: 22 Mayıs 2021 Cumartesi 11:52 pm

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, tam açılmanın haziranda mümkün olup olmayacağını değerlendirdi. Şu anda vaka sayılarının Türkiye genelinde 100 binde 100 civarında olduğunu hatırlaran Prof. Dr. Yavuz, “Herhangi bir şekilde tam açılma için güvenli bir rakam değil bu. Tünelin ucundaki ışığı ekimde görüyorum” dedi.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, aşı ve salgındaki son durum hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

BIONTECH BUZ DOLABINDA SAKLANABİLİYOR

BioNTech aşılarıyla ilgili anlaşmaya varılmasının yanı sıra, BioNTech aşılarının 2-8 derecedeki normal dolaplarda 30 gün bozulmadan saklanabildiğine dair Avrupa İlaç Ajansı EMA’dan onay almasının da çok önemli bir gelişme olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yavuz, bu sayede BioNTech aşılarının bir aylığına da olsa eksi 70 derecede saklanması zorunluluğunun ortadan kalktığını, böylece Aile Sağlığı Merkezleri’nde de BioNTech aşılamalarının rahatlıkla yürütülebileceğini ve bunun da aşılama alt yapısı çok iyi olan ülkemizde, aşılamaların hızla bitirilmesine olanak tanıyacağını söyledi.

Bakan Koca ‘bu güce güvenin’ dedi ve salgın için tarih verdi

VAKA SAYILARI İSTENEN DÜZEYDE DEĞİL

Tam açılma için henüz vaka sayıları ve test pozitiflik oranlarının istenen düzeyde olmadığına işaret eden Prof. Dr. Yavuz, “Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, salgının en tepe noktasında İstanbul’da 100 binde 580’lere çıkmıştı vaka sayıları” diyerek şöyle devam etti:

“Şu anda 180’ler civarında. Vakalarda azalma olduğunu rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz. Zaten 17 günlük kapanmadan önce kısıtlamalar başlamıştı. Hem onların etkisi, hem bu 17 günlük kapanmanın etkisiyle bu düşüşün biraz daha devam edeceğini öngörüyoruz. Ama gelinen noktaya baktığımızda, halen hem İstanbul hem de Türkiye için bu rakamlar çok da güvenle her şeyi açabileceğimiz rakamlar değil maalesef.”

Sağlık Bakanlığı verilerine göre vaka sayası 9 binin altına indi

YAPILANDIRILMIŞ AÇILMA

Bir haftalık rakamlara göre şu anda vaka sayılarının Türkiye genelinde 100 binde 100 civarında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yavuz, “Herhangi bir şekilde tam açılma için güvenli bir rakam değil bu” diyerek 100 binde 10-20 gibi rakamların görülmesi gerektiğini söyledi.

Haziranda ‘yapılandırılmış açılma’ yapılmasını kaydeden Prof. Dr. Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçen sene Haziran’da yapıldığı gibi birdenbire değil, kontrollü açılma yapmak zorundayız. Çünkü hala aşıda istediğimiz seviyede değiliz henüz.”

Bilim Kurulu üyesinden flaş ‘görüş bildiremedik’ açıklaması

EKİMİ İŞARET ETTİ

Haziranda gelecek 30 milyon doz aşıyı gerçekten hızlı bir şekilde yapabilirsek yazı çok rahat geçirebileceğimiz söyleyen Yavuz, 120 milyon doz aşının açıklandığı gibi Eylül ayına kadar temin edilmesi halinde ise Türkiye’nin Ekim ayı gibi salgından kurtulabileceğini belirtti:

“Haziranda gelecek 30 milyon doz aşıyı hızla yaparsak biraz daha kontrollü bir şekilde açılmaya gidebileceğiz. Hele ki 120 milyon doz aşı eylüle kadar gelirse, herhalde toplum bağışıklığını sağlamış oluruz ekime kadar. Yani ışığı görüyorum, hatta ekimde görüyorum neredeyse tünelin ucundaki ışığı.”