Türkiye’de ilk aşı denendi | Bilim Kurulu Üyesi Ünal: Grip aşısını 65 yaş üstü herkes olmalı

Yayın tarihi: 17 Eylül 2020 Perşembe 12:56 pm - Güncelleme: 17 Eylül 2020 Perşembe 1:41 pm

Çin’in geliştirdiği Koronavirüs aşısı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gönüllülere yapıldı. Aşı çalışmasını yürüten Prof. Dr. Murat Akova, “13 bin kişiyi aşılamayı hedefliyoruz. İlk aşamada 1200 kişi hastalık açısından riskli olan sağlık personeli olacak” açıklamasını yaptı.

Çin’in geliştirdiği Koronavirüs aşısı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gönüllülere yapılmasının ardından çalışmayı yürüten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Akova canlı yayında yaptığı açıklamada, 13 bin kişinin aşılamayı hedeflediklerini belirtti.

Akova,”Aşı çalışmalarını şöyle yapacağız, 13 bin kişiyi hedefliyoruz Türkiye’de nihai olarak. İlk aşamada 1200 kişi hastalık açısından ön planda ve riskli olan sağlık personeli olacak. Bunu da ikiye böleceğiz ve yarısına boş aşı yarısına da yine Covid aşısını yapacağız ki aşının etkili olup olmadığını görelim” dedi.

“Bu klinik çalışma sonucu göreceğiz. Aşı gönülleri 18-60 yaş arası kişiler.. Gönüllük için aşı merkezine başvurulabilir” diyen Akova, “Toplam 10 bin kişiye uygulandı dünyada, çok ciddi yan etki görülmedi şu ana kadar.Tüm aşılarda risk vardır, gönüllülere söylendi. Ekim, kasım, aralık aylarından çok korkuyoruz. Bize 4 ay süreyle koruyuculuk sağlayacak bir aşı lazım” ifadesini kullandı.

“GRİP AŞISINI 65 YAŞ ÜSTÜ HERKESİN ALMASI LAZIM”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Serhat Ünal ise, “Zatürre aşısı Koronavirüs’e karşı korumaz” dedi. Ünal şunları söyledi:

“Aşı çalışmaları gönüllü bazında ve kurallarına uygun olarak yapılıyor. Zatürre aşısı Kovid’e karşı korumaz. Ekim, Kasım, Aralık aylarından cok korkuyoruz. Bize 4 ay süreyle koruyuculuk sağlayacak bir aşı bile lazım. Prof.Dr. Murat Akova:  Grip aşısı özellikle risk grubunda olanlar için çok önemli. 65 yaş üstü herkesin alması lazım.”

İl Hıfzıssıhha Kurulu açıkladı: 3 mahalle ile 34 bina karantinaya alındı!