Bilim Kurulu üyesi İlhan: İki hafta beklenecek diye bir şey yok

Yayın tarihi: 3 Mart 2021 Çarşamba 1:07 pm - Güncelleme: 3 Mart 2021 Çarşamba 6:11 pm

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, ülke genelinde gerçekleştirilen normalleşme adımlarına ilişkin konuştu. Prof. Dr. İlhan vaka sayılarının artması durumunda iki hafta beklenmeden İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kapanma kararı alabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan il il normalleşme adımlarına ilişkin açıklamasında, “Baktınız mavi renkli ilimizde istenmeyen görüntüler oluştu, insanlar kurallara uymadılar, işletmeler hıncahınç doldu, yeni vaka sayısı çok arttı. Elbette ‘iki hafta beklenecek’ diye bir şey yok, hemen İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kapatma yaklaşımını benimseyebilir” dedi. İlhan, iller arası geçişte HES kodu ve aşı sorgulaması yapılabileceğini de belirtti.

‘REHAVET OLURSA ÇARPAN ETKİSİYLE ARTAR’

Prof. Dr. İlhan, bazı illerde kırmızı renkte kümeleşme olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle Karadeniz bölgesinde bunu gözlemliyoruz. Bu illerimizde birbirine geçişler çok fazla. İnsanlar hafta içi, hafta sonu birbirlerine gidiyorlar, bu da tabii virüsün yayılmasına sebep oluyor. Virüsün yayılmasında mutant virüs de söz konusu olabilir; ama bu denli yüksekliği açıklayacak bir kadar mutant virüs söz konusu değil. Bu illerde, illerin yöneticileri değerlendirme yaparak, o illerde filyasyon sonuçlarına göre riskin daha bol olduğu yerleri tespit edip, buna göre ilerlerseler çok kısa zaman içinde, 2 hafta sonraki değerlendirmede daha alt renge doğru yol alırlar. Mavi renkli illerimiz de daha farklı bir renge, hatta aniden kırmızıya doğru yol almamak için şu an hangi önlemi aldılarsa, daha iyisini almaları için çaba sarf etmeleri gerekiyor. Geldiğimiz noktada geçtiğimiz haziran, temmuz, ağustos aylarında şahit olduk; eğer bir ilde önlemler alınmaz ve aniden bir rehavet söz konusu olursa vaka sayısı çarpan etkisiyle artıyor. Bugün mavi olan illerimiz, iki hafta sonra baktığınızda sarı, turuncuya doğru da dönebilirler. Mavi renk olmak, ‘maskeyi çıkartalım, fiziksel mesafeye uymayalım, her yer açıldı gidelim sıkışık oturalım’ anlamına gelmiyor” diye konuştu.

‘İLLER ARASI GEÇİŞTE AŞI KONTROLÜ OLABİLİR’

Prof. Dr. İlhan, şehirlerarası kısıtlamanın uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin, “Baktığımızda bazı illerimiz farklı renklerdeki illerle çok sınırdalar. Örneğin Uşak, çevresindeki illerden farklı renkte, Sakarya, Adıyaman farklı renkte, olumlu ya da olumsuz anlamda; bu illerden geçişleri engellemek ile ilgili bir kısıtlama şu an söz konusu değil. Ama illerimizin yöneticileri, gerek vaka sayısı düşük, gerekse yüksek illerde iller arası kısıtlama uygulayabilirler. İle giriş çıkışlarla ilgili çeşitli kısıtlamalar koyabilirler. Aşı olup olmadığına bakabilirler, HES kodu sorgulayabilirler; bunların hepsi uygulanabilecek şeyler. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, tam yetkili. İl yöneticileri, kendi illerinin dahil olduğu risk grubunda daha olumsuz bir yere doğru gidiş olmaması için ile giriş çıkışta devletin o sırada yaptığı aşılama sırasına göre, kişilerin aşı olup olmadığını sorgulayabilir, HES kodu sorgulayabilir” ifadelerini kullandı.