Bilim Kurulu üyesi Akın’dan vahim açıklama: Toplum kontrolünü kaybetti

Yayın tarihi: 21 Haziran 2020 Pazar 5:36 pm - Güncelleme: 21 Haziran 2020 Pazar 5:36 pm

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, toplumun umursamazlık içine doğru iteklendiğini vurguladı. Akın, “Toplum kontrolünü kaybetti” açıklamasında bulundu.

Halk sağlığı uzmanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, HaberTürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya’ya konuştu.

Akın, toplumun koronavirüs salgınında kontrolü kaybettiğini dile getirdi ve uzman olmadığı halde ekranlarda koronavirüse ilişkin bilgi aktaranları eleştirdi.

Koronavirüs yorgunu haline gelen toplumun, “umursamazlık” içine doğru iteklendiğini dile getiren Akın, “Toplum kontrolünü kaybetti” ifadelerini kullandı.

Muharrem Sarıkaya’nın Levent Akın’ın değerlendirmelerini aktardığı yazısının ilgili bölümü şöyle oldu:

Prof. Akın, Türkiye’de yapılan testlerle ilgili Almanya’nın önemli enstitülerinden Robert Koch’un, Türkiye’de yapılan testleri de diğer 82 ülke ile birlikte güvenilir listeye eklediğine de dikkat çekti.

Başka ülkelerin de listesine girdiğini anımsattı.

1 TEMMUZ TEDİRGİNLİĞİ

Koronavirüs yorgunu haline gelen toplumun, “umursamazlık” içine doğru iteklendiğini de belirtti.

Medyada görünmekten kaçınan Prof. Akın’ın bu aşamada eleştirisi, uzmanı olmadığı halde ekrana çıkma telaşı içinde bilgi aktaranlara:

“Ben de bazen televizyonlarda kendilerini dinlediğimde şaşırıyorum…”

Bilim Kurulu’nda salgının yarattığı etkiyi tespit etmek amacıyla 9 alt grup oluşturulduğunu, her birinin kendi uzmanlık alanıyla ilgili durum tespiti yaptığını ve Bakanlığa rapor edeceğini de söyledi.

Düğünlerin serbest bırakılacağı 1 Temmuz’a ilişkin alınması gereken tedbirlerle ilgili rehberi yayınladıklarını da belirtti.

“Ama tedirginim” deyip sözlerini sürdürdü:

“Deniliyor ki lise ve üniversiteye giriş sınavları neden yapılıyor, niçin ötelenmiyor. Şunu görmüyorlar ki o sınav ötelendiğinde sınav soru ve kağıtlarını hazırlayıp basan yüzlerce insan bir o süre kadar daha hapis hayatı yaşayacak. Sınavın yapılmasında alınan önlemler açısından sıkıntı yok. Önemli olan riayet edilmesi…”

TOPLUM KONTROLÜ KAYBETTİ

Toplumda virüs salgınının bittiği yönünde bir algı oluştuğunu kayda geçirdi, “Toplum kontrolü kaybetti” tespitini yaptı. Bunu aşmanın sosyologlar ve psikologlar sayesinde olabileceğine de vurgu yaptı, “Tıp sosyolojisi biz hekimler için çok kıymetlidir” dedi.

Hani vardır ya, aslında işaret parmağı ile toplumu gösteren, diğer üç parmağı ile kendini işaret eder. Yaşadığımız da aslında bundan ibaret…