Bilim Kurulu üyesi açıkladı! Koronavirüs ne zaman, nasıl bitecek?

Yayın tarihi: 24 Mart 2020 Salı 4:50 pm - Güncelleme: 24 Mart 2020 Salı 4:52 pm

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, salgının gidişatı ile ilgili, “Vatandaşımızın alınan kurallara uymasıyla ilgili bir şey bu” derken Çin örneğini verdi, “Çin’de 80 binler civarında sınırladılar vakayı. Karantinaya aldılar. Sokağa çıkma yasaklarına uydu herkes. İzolasyonu çok iyi uyguladılar ve böylece sınırlandırdılar” açıklamasında bulundu.

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, Tarafsız Haber Ajansına merak edilen konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak şöyle dedi:

Koronavirüsle ilgili sık sorulan sorular: Kilo etken mi, erkekler risk altında mı?

SOKAKTA TESPİT EDİLEMEYEN VİRÜS BULAŞMIŞ KİŞİ VAR MI? ONLARI BİLEBİLİR MİYİZ?

“Onları bilemeyiz. Bulgu vermeden de geçebiliyor. Bulgu vermeden geçtiği için onlar da taşıyıcı olabilir, bulaştırıcı olabilirler. O yüzden diyoruz 1,1.5 metrelik sosyal mesafeyi korumak lazım her zaman.

Türkiye Kolombiya’ya 26 bin Koronavirüs test kiti gönderdi

ÇİN ÖRNEĞİNİ VERDİ

Çin’de 80 binler civarında sınırladılar vakayı. Ama bu nasıl oldu, Çin’deki sınırlama. Karantinaya aldılar. Sokağa çıkma yasaklarına uydu herkes. İzolasyonu çok iyi uyguladılar ve böylece sınırlandırdılar.

VİRÜS TÜRKİYE’DE NE ZAMANA KADAR KALACAK ÖYLE BİR ÖNGÖRÜ VAR MI?

Hiç öyle bir öngörü yok. Vatandaşımızın alınan kurallara uymasıyla ilgili bir şey bu. Ne kadar çok kendini izole ederse, temastan kaçınırsa o kadar çabuk sınırlarız bu hastalığı.

Koronavirüsün başladığı Çin’den bir virüs daha çıktı! 32 kişi karantinada

HAVALARIN ISINMASIYLA BİR İLGİSİ VAR MI?

Havalar ısınınca geçeceğiyle ilgili bir bulgu yok. Havaların ısınmasıyla tabii solunum yolları enfeksiyonları azalıyor. Ama bütün dünyayı sardığı için virüs oradan oraya taşınıp duracaktır, yaz gelince de devam edebilir.

ÇALIŞANLAR NE YAPSIN?

1,1.5 metrelik mesafeyi korumak lazım, çok kalabalık ortamlarda bulunmamak lazım, ona göre düzen almak lazım.”

Hantavirüs nedir? Hantavirüs belirtileri nelerdir?