Bakan Koca’dan açıklama: Vaka sayısı 5’e yükseldi!

Yayın tarihi: 13 Mart 2020 Cuma 6:23 pm - Güncelleme: 14 Mart 2020 Cumartesi 12:49 am

Yaklaşık 8 saat süren bilim kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan ortak basın açıklaması yaptı. Toplantıda, Türkiye’de görülen koronavirüs vakasının 5’e çıktığı belirtilirken 2 hastanın solunum sıkıntısı yaşadığı da açıklandı.

Bilim Kurulu toplantısı ardından Sağlık Bakanı Koca, Adalet Bakanı Gül, Ulaştırma ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Türkiye’de görülen koronavirüs vakasının 5’e çıktığı belirtilirken 2 hastanın solunum sıkıntısı yaşadığı da söylendi. Alınan önlemler kapsamında ise 9 Avrupa ülkesine seyahat yasağı getirildiği, açık ve kapalı tüm cezaevlerindeki görüşlerin ertelendiği de duyuruldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları:

Sağduyulu olmalıyız. Bulaşıcı bir hastalıkla duygular değil ancak akıl mücadele edebilir. İnsanlık salgınlarla il defa karşılaşmıyor DSÖ 20 yıl önceki tabloyu daha önce de ilan etmişti. Bilinç pek çok sorunun üstesinden gelir. Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplantı yaptık. Bu kapsamı çok geniş tutulmuş bir toplantıydı.

Hastanelerimize ziyaretçi kısıtlaması getiriyoruz. Mesai saatleri içerisinde ziyaretçi kabul edilmeyecek Mesai saatleri dışında sadece bir kişiye izin verilecek.

Kamu çalışanlarından kronik hastalığı olanlar kolaylıkla izne ayrılabilecek, bu anlamda bir genelge de yayınlandı.

KORONAVİRÜS İÇİN DANIŞMA HATI

Hastaların şikâyetleriyle geliştirilen bir algoritma var. Vatandaşlarımız en ufak bir tereddütte hemen sağlık kuruluşlarına başvurmamalı bu dönemde çok rahatlıkla bu hattı arayıp yapması gerekenin ne olduğunu o an için tedbir almalı. Alo 184 SABİM Danışma Hattı’nı, korona enfeksiyonuna özel bir danışma hattına dönüştürüyoruz.

Baştan beri yurt dışı gidiş gelişlerinde ısrarlı uyarılarımız oldu. Önlemlerin bizim gösterdiğimiz ciddiyetten uzak olduğu bu arada kesinlikle yurt dışına çıkmamalarını istiyoruz. Yurt dışına mümkün mertebe çıkılmamasını ifade ediyoruz. Yurt dışında olanların ise dönmek için ısrarcı olmalarını yanlış buluyoruz. Kendilerini bulundukları yerde koruma altına almalarını öneriyoruz.

Şimdi 9 tane ülkeye daha yasak karar verildi. Önümüzdeki günlerde bu anlamda dinamik bir yapıyla alabileceğimiz kararları Cumhurbaşkanımızın iradesiyle gündeme taşımız oluruz. Bununla ilgili detayları birazdan söyleyeceğiz.

VAKA SAYISI 5’E YÜKSELDİ!

Aynı temas içinde 3 yeni tanı daha koyduk. 5 vaka ile ilgili bu somut bilginin ardından dünyadaki tabloya bakmanızı istiyorum.

Erken tedbirlerle vatandaşlarımız üç ay bu küresel salgından uzak tuttuk. Üstesinden geleceğimiz ilk şey virüsün yayılmasını engellemektir.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün açıkalamaları şöyle:

Yapılan tüm çalışmalar takdire şayan olmuştur. Bilim Kurlu ve Sağlık Bakanlığı’nın tüm önerileri uygulanmıştır. Bugün 7 saat süren çalışmada önerileri sizlerle paylaşacağız. Özellikle dün yapılan toplantı bu hususlarla ilgili ne tarz önlemler alınacağı masaya yatırıldı.

‘GÖRÜŞLER İKİ HAFTA SÜREYLE ERTELENDİ’

Tedbirler Sağlık Bakanlığımızın öneriş doğrultusunda yapılmaktadır. Hastalık belirtisi olanların ceza infaz kurumuna alınmaması kararımız söz konusu. 14. günün sonunda diğer sınırlı alanlara aktarılması sağlanacak. Ceza infaz kurumları arasındaki nakillerin 2 hafta süreyle ertelendi. Açık ve kapalı tüm cezaevlerindeki görüşler iki hafta süreyle ertelenmiştir. İki hafta süreyle açık cezaevinde kalanların özel izin hakları ertelenmiştir. Bilim Kurulu’nun almış olduğu tüm kararlar sağlımız için önemlidir.

İş yurtları kapsamında dışarıda çalışan hükümlülerin diğer hükümlülerden ayrılması kararlaştırılmıştır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın açıklamaları şöyle:

Bilim Kurulu’nun önerileri ile, YHT, Marmaray gibi ulaşım araçlarında dezenfekte ve temizlik işlemleri sürekli olarak yapılmaktadır. Dün okulların tatil edilmesi ile otogarlarda yolcu yoğunluğu yaşanmaya başladı. Ankara İstanbul, YHT hatlarımızda 13-14-15 Mart tarihlerine ilave hat sefer koyduk.

‘9 AVRUPA ÜLKESİNE DAHA UÇUŞLAR DURDURULDU’

Havayolunda ise, Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika Avusturya, İsveç ve Hollanda yarın 08.00’den itibaren 17 nisan tarihine kadar durdurulacaktır.

İçişleri Bakanlığı: 9 ülkeden Türkiye’ye yolcu girişleri durduruldu

5 VAKANIN SAĞLIK DURUMUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Açıklamaların ardından Sağlık Bakanı Koca gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Koca vaka görülen 5 hastanın sağlık durumuna ilişkin soruya ”Bu virüse karşı somut bir tedavi yok. Genel durumları için şu dönemde özellikle 2 vakamızla ilgili solunum sıkıntılarının olduğunu söylemek istiyorum” dedi.