Bilim-kurgu filmlerinde görülen lens gerçek oluyor

Yayın tarihi: 23 Mayıs 2022 Pazartesi 9:56 am - Güncelleme: 23 Mayıs 2022 Pazartesi 9:56 am

Mojo isimli bir firma, cümlelerin gözün önünden akmasını sağlayacak bir lens üzerinde çalışma yapıyor.

BBC’den Emma Woollacott’un haberine göre; Birçok üretici, bunun, gelecekteki akıllı lens teknolojilerinin yalnızca bir özelliği olacağını söylüyor. Akıllı lens teknolojileri üzerine çalışan Mojo’nun sahibi Steve Sinclair, muhtemel kullanım alanlarını anlatmaya devam ediyor:

“Düşünün bir müzisyensiniz ve sözler ile notalar gözünüzün önünden akıyor. Ya da bir atletsiniz ve ihtiyacınız olan biyometrik bilgilerle performansla ilgili farklı veriler yine gözünüzün önünde” Mojo firması akıllı kontak lenslerin insanlı deneylerine başlamaya hazırlanıyor.

Apple VR gözlüğü bu hafta şirketin yönetim kurulu üyelerine sunuldu

MİKROLED EKRAN VE AKILLI SENSÖRLER

Scleral lens olarak tanımlanan ve gözün beyazına uzanan bu daha büyük lens, kullanıcının görüşünü düzelttiği gibi aynı zamanda bir mikroled ekran, akıllı sensörler ve katı hal pili içeriyor.

Sinclair, özellikleri tamam giyilebilir bir prototipi ürettiklerini ve yakında insanlı testlere başlayacaklarını söylüyor:

“İş o zaman ilginçleşecek çünkü performans ve güç konusunda ayarlamalar yapmaya ve tüm gün giyilebilir olduğunu göstermeye çalışacağız”

SAĞLI İÇİN DE KULLANILIYOR

Sağlık verileri toplamak için geliştirilen akıllı lensler de bulunuyor. Colombia Üniversitesi’nde böyle bir proje üzerinde çalışan Rebecca Rojas, akıllı lenslerin örneğin diyabet hastalarının glukoz seviyelerini ölçebileceğini söylüyor:

Yapay zekanın gelecekteki gelişimi korkutuyor

“Bu lensler daha ileri seviye ilaç alım seçenekleri sunabilir ki bu da teşhis ve tedavi konusunda yarar sağlayacaktır. Teknolojinin geldiği noktayı görmek ve hastalara sağlaması muhtemel yararı görmek heyecan verici”

Göz hastalıklarından, diyabete ve hatta kansere kadar teşhis ve tedavide lens teknolojilerinin kullanılabilmesi üzerine çalışmalar devam ediyor. Gözyaşındaki glukoz seviyesi ya da kanserle ilişkili moleküllerin seviyesi üzerinden bu lensler kanser vakalarını tespit edebilir.

KAFALARA TAKILAN SORU: PİLİ NASIL OLACAK

Bu heyecanlı gelişmelere karşın akıllı lens teknolojilerinin hala aşması gereken engeller var. En başta gelenlerden biri de pil konusu. Bunlar tabii ki çok küçük olmak zorundalar ve anlamlı bir süre etkin kalabilmeli.

Mojo halen test aşamasında olan ürününün, müşteriler tarafından tüm gün boyunca, şarja gerek duymadan giyilebilir olması için çalışıyor. Bir şirket yetkilisi, tıpkı akıllı saat ya da telefonlarda olduğu gibi lensin pil ömrünün de ne kadar ve nasıl kullanıldığına bağlı olacağını söylüyor.

Fotosentez ile çalışan bilgisayar geliştirdiler

Aynı yetkili, “Tüm gün bilgi tüketilmeyeceğini ama gün içinde kısa aralıklarla bunun yapılacağını düşünüyoruz” diyor. Google’ın, “başarısız oldu” gözüyle bakılan, akıllı gözlük girişimi Google Glass’ı tanıttığı 2014 yılından bu yana, bu alanda gizlilikle ilgili endişeler de dile getiriliyor.

HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ