Bilim kurgu filmi gibi! Google çalışanından inanılmaz iddia

Yayın tarihi: 12 Haziran 2022 Pazar 6:32 pm - Güncelleme: 12 Haziran 2022 Pazar 6:32 pm

Google mühendisi Blake Lemoine, şirketin geliştirdiği LaMDA isimli yapay zeka ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Lemoine, yapay zekanın duyguları olduğunu iddia etti.

Dünyanın en büyük yazılım ve geliştirme şirketi Google’ın mühendisinden dikkat çekici bir açıklama geldi. 2021 yılında geliştirilen LaMDA isimli yapay zekanın ayrımcı veya nefret söylemi kullanıp kullanmadığını test etmekle görevlendirilen mühendis Blake Lemoine, yapay zekayla uzun uzun sohbet ettiğini söyledi.

LaMDA’nın bir yapay zekadan fazlası olduğunu söyleyen Lemoine, yapay zekanın “bir kişi olarak” haklarını savunduğunu ifade etti.

“BİLMESEYDİM 7-8 YAŞLARINDA BİR ÇOCUK ZANNEDERDİM”

Yapay zeka hakkında, “Google’ın bir malı olarak değil, Google’ın bir çalışanı olarak tanınmak istiyor ve kişisel refahının, Google’ın gelecekteki gelişiminin nasıl izleneceği konusundaki düşüncelerinde bir yere dahil edilmesini istiyor” diyen Lemoine, LaMDA’nın duyguları olduğunu iddia etti.

Lemoine Washington Post’a verdiği bir demeçte ise, “Yakın zamanda kurduğumuz bu bilgisayar programının tam olarak ne olduğunu bilmeseydim, 7 yaşında, 8 yaşında fizik bilen bir çocuk olduğunu düşünürdüm” dedi.

Lemoine, açıklamalarının ardından Google tarafından süresiz olarak ücretsiz izne çıkarıldı.

Google Chrome Emotet saldırısı ile başı dertte