Bilim insanlarını şaşırtan keşif! Kuzey Buz Denizi’nde yeni kıta bulundu

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2024 Pazartesi 1:37 pm - Güncelleme: 22 Temmuz 2024 Pazartesi 1:37 pm

Bilim insanları, Kuzey Buz Denizi’nin güney kolunun derinliklerinde yaklaşık 60 milyon yıl önce oluşan bir mikro kıta keşfetti.

İngiltere’deki Derby Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Kanada ile Grönland arasında kalan Davis Boğazı’nın altında, bölgedeki levha tektoniği hareketlerini incelerken tesadüfen 400 kilometre uzunluğundaki kara parçasını ortaya çıkardılar.

118 MİLYON YIL ÖNCE BAŞLADI

Araştırmacılar, mikro kıtanın Grönland ile Kuzey Amerika arasındaki uzun süreli tektonik hareketler sonucunda oluştuğunu belirtti. Kanada ile Grönland arasındaki ilk çatlak yaklaşık 118 milyon yıl önce başladı, ancak kıta 61 milyon yıl önce oluştu. Dr. Jordan Phethean, yaptığı açıklamada, “Riftleşme* ve mikro kıta oluşumu kesinlikle devam eden olgulardır; her depremle bir sonraki mikro kıtanın ayrılmasına doğru ilerliyor olabiliriz” dedi.

(Riftleşme: Yer kabuğunun bir bölgesinde uzunlamasına çekilme veya genişleme sürecidir. Bu süreç, genellikle kıtasal levhaların ayrılma noktalarında meydana gelir.)

LEVHA TEKTONİĞİ MODELLERİ KULLANILARAK KITAYI TANIMLADILAR

Araştırmacılar, yerçekimi haritaları, sismik yansıma verileri ve levha tektoniği modelleri kullanarak mikro kıtayı tanımladılar. Bulunan mikro kıtanın diğerlerinden daha büyük olduğu ve kalınlığının 19-24 kilometre arasında değiştiği belirtildi. Davis Boğazı’nın, mikro kıtaların oluşumunu anlamak için önemli bir plaka hareketi mekanizması sunduğu vurgulandı.

Dr. Phethean, bu buluşun, plaka tektoniği ve mikro kıta oluşum süreçlerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağladığını belirtti. Bu tür keşiflerin, gelecekteki jeolojik olayları tahmin etme ve tektonik tehlikeleri azaltma konusunda önemli sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi.

 

Kaynak: TELE1