Bilim insanlarından ilginç araştırma sonucu! Beyni yaşlandırıyor…

Yayın tarihi: 30 Ağustos 2019 Cuma 11:07 am - Güncelleme: 30 Ağustos 2019 Cuma 11:07 am

Aşırı kilo kalp ve hipertansiyon gibi sağlık sorunlarının yanı sıra beyni de oldukça fazla etkiliyor. Uzmanlar aşırı kilonun beyni 10-20 yıl yaşlandırdığını savunuyorlar.

Kilo artışı veya obezite hastalığı sadece kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarının yanı sıra beynin kabuk tabakasını da etkileyerek beynin yaklaşık 10-20 yıl kadar yaşlanmasını sağlıyor. Nöroloj Uzmanı Dr. Celal Şalçini, aşırı kilo ve obezteyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Şalçın, fazla kilonun beyin de olumsuz etki yarattığını beynin kabuk tabakasında incelmelere yol açtığını söyleyerek bununla ilgili bilimsel çalışmalar yapıldığını da belirtti.

Dünya genelinde fazla kilo veya obezite hastalığının beyin sağlığı ile ilgili yapılan çalışmaların bu alanda önemli veriler sunduğunu belirten Dr. Şalçini, “Amerikan Nöroloj Akademisi’nin prestijli dergisinin Haziran 2019’da yayımlanan bir araştırma sonucunda 60’lı yaşlardaki kilo fazlalığının beynin kabuk tabakası incelmesi ile ilişkisi ortaya konuldu. Beynin kabuk tabakası, beynin yüzeyinde bulunan ve nöron diye adlandırılan beyin hücrelenn gövdelerinin bulunduğu bir alandır. Bu hücrelerin sayıca azalması, bu tabakanın incelmesi ile sonuçlanır. İncelme sonucunda da kişinin bilişsel becerleri yavaşlayarak bunamaya kadar ilerleyebilir” diye konuştu.

Söz konusu çalışmanın aşırı kilolu kişilerde normal kilolu kişilere göre beynin kabuk tabakasındaki incelmenin daha fazla olduğunu ortaya koyduğunu belirten Dr. Celal Şalçini, “Bu çalışmada 60’lı yaşlarda normal kilolu, aşırı kilolu ve obez kişinin 6 yıl sonunda beyin MR’ları çekilerek beyin ölçümleri yapılmış. Aşırı kilolularda korteks dediğimiz beynin kabuk tabakasının, normal kişilere göre 0.098 mm, obezlerde de 0.207 mm inceldiği saptanmış” diyerek yaşlanma sürecinde beyin kabuğunun 10 yılda 0.01 mm ve 0.10 mm inceldiği varsayımında ise aşırı kilo ve obeztenin, beyni 10-20 yıl yaşlandırdığını gerçeğini belirtti.