Bilim insanları, kullanıcıların yalnızca düşünceleri kullanarak iletişim kurmasına olanak tanıyan bir beyin implantı icat etti. ABD’deki Duke Üniversitesi’ndeki sinir bilimcileri, beyin cerrahları ve mühendisler tarafından geliştirilen konuşma protezi, beyin sinyallerini kelimelere çevirebiliyor.
Araştırmacılar, bunun diğer beyin bilgisayar arayüzü ve zihin okuma teknolojilerinden daha hızlı ve daha az hantal olduğunu ve nörolojik rahatsızlıklardan muzdarip insanların hayatlarını değiştirebileceğini iddia ediyor. Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden nöroloji profesörü Gregory Cogan, “Konuşma yeteneklerini olumsuz etkileyebilen, zayıflatıcı motor bozukluklardan muzdarip birçok hasta var” dedi. “Fakat onların iletişim kurmasını sağlayan mevcut araçlar genellikle çok yavaş ve hantal.”
Ekip, özel olarak tasarlanmış 256 mikroskobik beyin sensörünü, posta pulu büyüklüğünde tıbbi sınıf bir plastik parçasına yerleştirmeyi başardı. Katılımcılardan ‘kug’ ve ‘vip’ gibi bir dizi anlamsız kelimeyi dinlemeleri ve ardından bunları yüksek sesle konuşmaları istendi. Yalnızca 90 saniyelik sözlü verilerle, sinirsel aktivitenin kodunu kelimelere dönüştürmek için bir yapay zeka algoritması kullanıldı. Araştırmacılar artık hızını artıracak ve kablosuz hale getirecek teknolojiyi geliştirmeyi planlıyor ve devam etmek için Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden 2,4 milyon dolarlık bir hibe aldılar. Duke Beyin Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Jonathan Viventi: “Doğal konuşmadan hala çok daha yavaş olduğu bir noktadayız, ancak oraya ulaşabilecek gidişatı çizmeye başladık” ifadelerini kullandı.