Bilim insanları şaşırdı! James Webb süpernova yakaladı

Yayın tarihi: 1 Ağustos 2022 Pazartesi 2:11 pm - Güncelleme: 1 Ağustos 2022 Pazartesi 2:11 pm

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) James Webb teleskobu, Dünya’dan üç milyar ışık yılı uzaklıkta ölmekte olan bir yıldızın patlaması olan ilk süpernovasını beklenmedik bir şekilde görüntüledi.

James Webb Uzay Teleskobu’nun NIRCam kamerası, Dünya’dan yaklaşık 3 ila 4 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir galakside beklenmedik parlak bir nesne tespit etti. Parlak nesne beş günlük bir süre içinde karardı ve bu, yıldızın patlamasından kısa bir süre sonra tamamen şans eseri yakalanmış bir süpernova olabileceğini düşündürdü.

James Webb bu defa Jupiter’i görüntüledi, ayrıntı dikkat çekti

James Webb Uzay teleskobu, süpernovaları aramak için inşa edilmediğinden keşif bilim insanlarını şaşırttı. Süpernova, enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlaması olayına deniliyor. Araştırmacılarının bildirdiğine göre, bir süpernovanın parlaklığı Güneş’in parlaklığının yüz milyon katına ulaşabiliyor.

NASA’nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortak çalışmasının ürünü olan Webb, NASA 25 Aralık 2021’de uzaya fırlattı. Bu uzay çalışmalarında evrenin şimdiye kadar kaydedilip en derin görüntüsü yayımlandı