Bilim insanları ölümsüzlüğü yaklaştı

Yayın tarihi: 5 Aralık 2020 Cumartesi 7:30 am - Güncelleme: 3 Aralık 2020 Perşembe 8:07 pm

Biyolojik yaşlanma ile mücadele eden bilim insanları ölümsüzlüğü bulmaya iyice yaklaştı. Hadi gelin bu devrim niteliğindeki buluşa birlikte bakalım.

Bilim insanları ölümsüzlüğü bulmaya son dönemlerde iyiden iyiye yaklaştı. Marvel karakterleri yaratmak isteyen bilimsel çalışmalar sonucunda, biyolojik yaşlanmada temel rol oynayan gizemli bir gen ortaya çıkarıldı. Bu gen ile birlikte, yaşlanmanın getirdiği hastalıkların ortaya çıktığı söylendi.

Wisconsin-Madison Üniversitesi bünyesinde görev yapan araştırmacılar, biyolojik yaşlanmayı çok ciddi bir oranda yavaşlatarak tersine çevirebileceklerini söyledi. Bugüne kadar defalarca böyle çalışmalar yapıldı ancak ilk defa başarıya ulaşıldı.

Kök hücre çalışmaları, yaşlanma karşıtı operasyonların temelini oluşturuyor. Kök hücreler her yenilendiğinde, aynı şekilde gençleşme sağlanabiliyor. Mezenkimal kök hücre olarak isimlendirilen bir çalışma sayesinde hücre yaşlanması tersine çevrildi.

Bilim insanları ölümsüzlüğü bulmaya

Araştırmayı yapan kişilerden Biyomedikal Mühendislik Bölümü fakülte üyesi ve baş araştırmacı Wan-Ju Li, bu buluş ile birlikte yaşlanmaya tam olarak neyin sebep olduğunu bulduklarını ifade etti. Yine onun açıklamalarına göre eğer bu gen tersine çevrilebilirse yaşlanma ile birlikte gelen tüm problemler ortadan kaldırılabilir.

Yaşlanmayla birlikte; kemik erimesi, kıkırdak dejenerasyonu ve diğer bazı vücut problemleri ortaya çıkabiliyor. Bilim insanları bu sorunun giderilmesi için özel bir genetik mühendisliği çalışması yapacaklarını ifade etti. Bilgisayar yazılımlarında tersine mühendislik ifadesini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu çalışma yine onun gibi olacak.

Yeni yapılan buluşlar, şu anda sadece teorik altyapıda geliştiriliyor. Yani henüz ortaya herhangi bir ürün veya benzeri bir şeyler çıkarılmadı. Bu nedenle teorik aşamadan uygulamaya geçilmeden net bir şeyler söylenmesi doğru değil. Sizce bilim insanları gerçekten de ölümsüzlüğü bulabilecek mi?