Bilim insanları, insan ömrünün sınırını tespit etti

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2021 Perşembe 1:30 pm - Güncelleme: 27 Mayıs 2021 Perşembe 1:30 pm

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere’deki bilim insanları insan ömrünün sınırını belirleyen araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Bilim insanları yüzbinlerce gönüllünün DNA sistemini ve kan örneklerini inceledi.

 Bilim insanlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Nature Communications isimli dergide yayınlandı. İnsanların ömrünün sınırını tahmin etmek için bir uygulama geliştiren bilim insanlarına göre, insanlar en fazla 150 yaşına kadar yaşayabilecek.

Uzmanlar, yapay zeka odaklı bir iPhone uygulaması geliştirerek bir kullanıcıdan gelen basit bir girdiyle biyolojik yaşlanma oranını ve maksimum ömrü doğru bir şekilde tespit etti.

YAŞAM SÜRESİNDEKİ İLK FAKTÖR STRES

Büyük veri çalışmasının bir parçası olarak, hem yaşam tarzı faktörlerini hem de vücudumuzun nasıl tepki verdiğini kapsayan, insan yaşam süresinden sorumlu iki anahtar parametre olduğunu buldular. İlk faktör stres, yaşam tarzı ve biyolojik yaş; ikincisi ise ilk faktörün ne kadar çabuk normale döndüğünü yansıtan esnekliktir.

Araştırma sonucunda, herhangi bir insanın yaşama olasılığı en yüksek olanın 150 yıl olduğunu, bu da İngiltere’de tespit edilen 81 yıllık ortalama insan ömrünün neredeyse iki katı olduğunu belirlemesine olanak tanıdı.

İyileştirilmiş beslenme, temiz su, daha iyi sanitasyon ve tıp biliminin uygulanması, ortalama ömrümüzü önemli ölçüde artırmada anahtar olduğu da tespit edildi.

Enzo bebek ‘korona aşısı yapılan en küçük insan’ oldu