Bilim dünyasında bir ilk! Üç bin yıllık mumya konuşturuldu… İşte mumyanın sesi

Yayın tarihi: 24 Ocak 2020 Cuma 11:38 am - Güncelleme: 24 Ocak 2020 Cuma 11:38 am

İngiltere’de bilim insanları, 3 bin yıl önce mumyalanmış Mısırlı bir rahibin sesini yapay ses telleriyle hayata döndürmeyi başardı. Bilim insanları ‘e’ harfine benzer şekilde ‘eeuuughhh’ gibi duyulan bir ses elde etmeyi başardı.

Antik Mısır’da milattan önce 11. yüzyılın başlarında firavun 11. Ramses’in yönetimi sırasında rahiplik belirtilen Nesyamun’un ses yolu üç boyutlu yazıcıyla ‘bire bir’ kopyalanarak 3 bin yıl sonra tekrar hayata döndürüldü.

Nesyamun’un mumyalanmış vücudunun iyi korunmuş olduğuna dikkat çeken araştırmacılar bu sayede bu yöntemin uygulayabildiklerini belirtti. Çünkü ses yolunu kopyalayabilmek ancak yumuşak dokunun bozulmadığı durumlarda mümkün oluyor.

BİR İLK OLABİLİR

Başlangıç olarak ‘e’ harfine benzer şekilde ‘eeuuughhh’ gibi duyulan bir ses elde etmeyi başaran bilim insanları gelecekte bilgisayar programları aracılığıyla, Nesyamun’un sesinden tüm cümleler elde etmeyi hedefliyor.

Söz konusu araştırma, ‘ölü bir insanın sesinin ilk kez bilim aracılığıyla hayata döndürülmüş olabileceği’ açısından da önemli sayılıyor.