Biden’ın hayata geçireceği ilk kararlar ortaya çıktı!

Yayın tarihi: 20 Ocak 2021 Çarşamba 7:01 pm - Güncelleme: 20 Ocak 2021 Çarşamba 7:01 pm

ABD Başkanı seçilen Joe Biden’ın ekibi, göreve gelir gelmez hayata geçirecekleri 15 kararı açıkladı. Bugünkü Başkanlık yemininin ardından 15 idari kararın imzalanacağı belirtilirken, Donald Trump’ın politikalarından geriye dönüleceği, Koronavirüs salgını ve iklim değişikliği konusunda da ilk adımların atılacağı vurgulandı.

Basın Sekreteri Jen Psaki yaptığı açıklamada pandemi, ekonomi, iklim değişiklik ve etnik eşitsizlik krizleri ile mücadele etmek için Biden’ın bugün Oval Ofis’te başkanlık kararnamelerini imzalayacağını açıkladı.

Reuters’ın haberine göre; imzalanacak kararlar arasında federal çalışanlar için maske zorunluluğu ve Koronavirüs’le müdahaleyi koordine edecek yeni bir ekip kurma emri yer alıyor. Öte yandan ABD vatandaşlarından 100 gün boyunca maske takmalarını talep edecek bir kampanya başlatılacak.

Biden ayrıca ABD’nin Paris iklim anlaşmasına tekrar dahil olma sürecini başlatacak ve tartışmalı Keystone XL petrol boru hattı için sağlanan başkanlık iznini iptal edecek.

Meksika sınırına yapılacak duvara fon sağlanması ve nüfusunun çoğunluğunun Müslüman olduğu bazı ülkelere seyahat yasağı uygulanması için Trump tarafından çıkarılan acil durum kararlarının iptali de Biden’ın imzalayacağı kararnamelerin arasında bulunuyor.

PARİS İKLİM ANLAŞMASINA GERİ DÖNÜŞ

Biden ayrıca Paris iklim anlaşmasına yeniden girme sürecine başlatacak, Keystone XL petrol boru hattına verilen başkanlık izninin iptal edilmesi de dahil olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadele için kapsamlı bir emir verecek.

Ayrıca Biden, Trump’ın sınır duvarının inşasını finanse etmeye yardımcı olan ve Müslüman ülkelere seyahat yasağı uygulayan acil durum bildirimini iptal edecek.

Psaki, birinci gün planlarının Biden’ın göreve geldikten sonra gerçekleştireceği bir dizi yürütme eyleminin sadece başlangıcı olduğunu ekledi.