Hafıza sorunundan not defterine! Biden’ın ‘gizli belge’ soruşturmasında dikkat çeken 5 madde

Yayın tarihi: 9 Şubat 2024 Cuma 11:57 am - Güncelleme: 9 Şubat 2024 Cuma 11:57 am

Özel Yetkili Savcı Robert Hur, ABD Başkanı Joe Biden’ın evinde ve ofisinde bulunan gizli belgeleri kasıtlı olarak sakladığının tespit edildiğini açıklamıştı. Robert Hur delillerin Biden’ı suçlamak için yeterli olmadığını söyledi fakat Biden’ın hafızasının da zayıfladığına dikkat çekti ve oğlunun ne zaman öldüğünü tam hatırlayamadığını söyledi. Biden ise oğlunun ölümü üzerinden analiz yapan savcıya sert çıktı.

Geçtiğimiz sene ABD Başkanı Joe Biden’ın evinde ve ofisinde bulunan gizli belgelerle ilgili yürütülen soruşturmada flaş bir gelişme yaşandı. Özel Yetkili Savcı Robert Hur’un hazırladığı 345 sayfalık rapor, Beyaz Saray’ın herhangi bir redaksiyon talebinde bulunmayacağını duyurmasının ardından kamuoyuna açıklandı. Biden’ın soruşturmaya konu belgeleri kasıtlı olarak sakladığının tespit edildiği belirtilen raporda, buna rağmen Biden’a suçlama yöneltilmeyeceği belirtildi. Biden’ı gizli belgeleri uygunsuz şekilde kullanmaktan mahkum etmenin zor olacağı ifade edilen raporda, “Çünkü Bay Biden kendisiyle yaptığımız görüşmelerde olduğu gibi, kendisini jüriye sempatik, iyi niyetli, hafızası zayıf yaşlı bir adam olarak sunacaktır” denildi.

The New York Times gazetesi, Özel Yetkili Savcı Robert Hur’un ABD Başkanı Joe Biden için hazırladığı 345 sayfalık raporda 5 önemli başlığa dikkat çekti.

DELİLLER YETERLİ DEĞİL

Robert Hur, Biden’ın 2017’de başkan yardımcılığından ayrıldıktan sonra hassas bilgileri kasıtlı olarak sakladığına ve ifşa ettiğine dair kanıtlar bulduğunu yazdı. Ancak kanıtların, Biden’ı suçlamak için yeterli olmadığını ekledi.

Joe Biden’a yönelik “gizli belge” soruşturmasında flaş gelişme: Hafızasında zayıflama var

BİDEN’IN ÖNEMLİ HAFIZA SORUNLARI YAŞADIĞI, OĞLUNUN ÖLDÜĞÜ YILI BİLE HATIRLAMADIĞI SÖYLENDİ

Biden’ın hafızasında “önemli zayıflamalar” olduğu ve soruşturmaya konu belgelere dair detayları tam olarak hatırlamadığı ifade edilirken, Biden’ın eylemlerinin “olağanüstü hassas bilgilerin Amerika’nın düşmanlarının eline geçmesi ya da kaybolması ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, ulusal güvenlik açısından ciddi riskler oluşturduğu” belirtildi. Buna rağmen cezai suçlamaları takip ederek bu riskleri ele almanın “uygun çözüm olmadığı” ifade edildi.

Raporda, Biden’ın görev süresinin ne zaman başlayıp ne zaman bittiğini unutmuş göründüğü ve “2009’da hala başkan yardımcısı mıyım?” diye sorduğu aktarıldı. Öte yandan Oğlu Beau’nun ne zaman öldüğünü sadece bir kaç yıl geçmesine rağmen hatırlamadığını eklendi.

BİDEN’IN DAVASI TRUMP’INKİNDEN FARKLI

Robert Hur’un raporu, Bay Biden hakkındaki soruşturmayı, eski Başkan Donald J. Trump’ın, görevden ayrıldıktan sonra gizli materyalleri yanlış kullanma ve hükümetin bunları geri alma çabalarını engelleme suçlamasıyla açılan soruşturmasından tamamen farklı olduğunu söyledi.

Hur, iki dava arasındaki “birçok maddi ayrımın” açık olduğunu ve Trump aleyhindeki iddiaların, eğer kanıtlanırsa, Biden’la ilgili delillerden farklı olarak “ciddi ağırlaştırıcı gerçekler sunduğunu” yazdı.  Rapora “En önemlisi, kendisine gizli belgeleri iade etme ve soruşturmadan kaçınma şansı verildikten sonra, Bay Trump’ın iddiaya göre tam tersini yaptığı” belirtildi.

BİDEN’IN EVİNDE ÇIKAN GİZLİ BELGELER

Soruşturmayı yürüten müfettişler Biden’ın Delaware’deki garajında ​​karmakarışık eşyalarla birlikte yırtık pırtık bir karton kutuda bulduğu Afganistan savaşıyla ilgili gizli olarak işaretlenen bazı hükümet belgelerine buldu.

Raporda “Bay Biden’a yönelik cezai suçlamalar için en güçlü gerekçenin”, onu, başkan yardımcılığından ayrıldıktan sonra Virginia’da kiraladığı bir evde bilerek izinsiz olarak bu belgeleri saklamakla suçlamak olduğunu yazıldı. Fakat Biden’ın Delaware garajında ​​bulunan Afganistan belgelerinin Virginia’daki evinde olduğuna veya Bay Biden’ın ses kaydında özellikle bu belgelere atıfta bulunduğuna dair hiçbir kanıt yoktu.

Robert Hur, “Belgelerin kutuya neden, nasıl ve kim tarafından yerleştirildiğini bilmiyoruz” diye ekledi.

BİDEN’IN GÜNLÜĞÜNDEKİ GİZLİ BİLGİLER

Joe Biden’ın el yazısı not defterlerine yazdığı kişisel günlük kayıtları konusunda özel bir tartışma çıktı. Raporda, bu öğeler arasında “oğlunun ölümüyle ilgili yürek burkan mesajlar” dahil olmak üzere kişisel meselelerin yanı sıra ulusal güvenlik ve dış politikayı içeren Durum Odası toplantılarıyla ilgili “hassas istihbarat kaynakları ve yöntemlerini ima eden” girişlerin bir karışımı yer aldığı belirtildi.

JOE BİDEN AÇIKLAMA YAPTI

Özel Yetkili Savcı Robert Hur’un ABD Başkanı Joe Biden’ın gizli belgeleri saklama suçlamalarından dolayı açılan soruşturma sonrasında hazırladığı raporda, Biden’ın hafıza sorunu yaşadığını ve oğlunun bile ne zaman öldüğü net hatırlayamadığını yazması Biden’ı sinirlendirdi. Raporun kamuoyuna açıklanmasının ardından basın açıklaması yapan Biden  “Kimsenin onun vefat ettiğini bana hatırlatmasına ihtiyacım yok” diyerek Savcı Robert Hur’a sert çıktı.

“BU KONU KAPANMIŞTIR”

Beyaz Saray aracığıyla yazılı bir açıklama yapan Biden ise, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. “Başından beri ulaşacaklarına inandığım sonuca ulaştıklarını görmekten memnuniyet duydum. Bu konuda herhangi bir suçlama yapılmayacak ve konu artık kapanmıştır” diyen Biden, soruşturmanın 40 yılı aşkın bir süre öncesine, hatta genç bir Senatör olduğu 1970’li yıllara kadar uzanan kapsamlı bir soruşturma olduğunu vurguladı.

Kaynak: TELE1