Biden’dan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına tepki

Yayın tarihi: 21 Mart 2021 Pazar 6:08 pm - Güncelleme: 22 Mart 2021 Pazartesi 12:36 am

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ani ve gerekçesiz çekilmesinin derin hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Başkan Biden sözleşmeden geri çekilmenin, kadınlara şiddeti sona erdirme konusundaki çabalarda geri adım olduğunu belirtti.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Sözleşmeyi imzalayan ilk ülke olan Türkiye’de artan kadın cinayetleri de dahil olmak üzere dünya çapında aile içi şiddet olaylarının sayısında artış görüldüğü bildirildi.

Başkan Biden, ‘Ülkeler, kadınları korumak ve istismarcıları sorumlu tutmak için tasarlanmış uluslararası anlaşmaları reddetmek yerine, kadına yönelik şiddeti sona erdirme taahhütlerini güçlendirmek ve yenilemek için çalışmalıdır’ dedi.

Fransa’dan ‘İstanbul Sözleşmesi’ hakkında sert açıklama

Biden şunları söyledi:

“Cinsiyete dayalı şiddet, dünyanın her köşesinde her milleti etkileyen bir beladır. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, Gürcistan’daki trajik cinayetler de dahil olmak üzere, kadınlara yönelik çok fazla korkunç ve acımasız saldırı örneği gördük. Bu hepimize zarar veriyor ve kadınların şiddetten arınmış hayatlarını sürdürebildikleri toplumlar yaratmak için hepimiz daha fazlasını yapmalıyız.”

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen AKP’den açıklama: Ankara Sözleşmesi hazırlıyoruz

AVRUPA’DAN TEPKİ

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çekilmesi, Avrupa’da da tepkiyle karşılandı.

Avrupalı liderler, “kadınları şiddetten korumak için tasarlanmış” uluslararası bir anlaşmadan çekilme kararını eleştirdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kararla ilgili yeniden düşünmeye çağırdı.

Almanya ve Fransa’nın aralarında olduğu ülkeler kararı ‘insan haklarında gerileme’ olarak değerlendirdi.

İstanbul Sözleşmesi kararı sonrası, AKP’li isimden hilafet çağrısı

11 büyükşehir belediye başkanından ‘İstanbul Sözleşmesi’ çağrısı

Adalet Bakanı Gül’ün 8 Mart’ta yaptığı ‘İstanbul Sözleşmesi’ açıklaması gündem oldu