Biden’ın ‘Rusya Ukrayna’ya girecek’ sözlerine Kremlin’den jet yanıt

Yayın tarihi: 20 Ocak 2022 Perşembe 9:23 am - Güncelleme: 20 Ocak 2022 Perşembe 2:33 pm

ABD Başkanı Joe Biden düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Ukrayna’ya gireceğini öngördü ve olası bir işgalin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için bir felaket olacağını söyledi. Kremlin’den yanıt gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Biden’ın sözlerinin durumu daha da istikrarsızlaştırdığını” söyledi.

Biden açıklamasında Batı’nın birlikte hareket etmeye devam etmesini isterken olası bir saldırı durumunda Moskova’ya karşı birlik olunması çağrısında bulundu.

Washington’da basın mensuplarının karşısına çıkan Biden, “Rusya Ukrayna’yı işgal ederse bunun bedelini hemen, kısa vadede, orta vadede ve uzun vadede ödeyecektir” dedi.

Açıklamada, “Herhangi bir Rus askeri gücü Ukrayna sınırını geçerse, bu bir işgaldir ve ABD ve müttefiklerimizden hızlı, şiddetli  bir yanıtla karşılanacaktır” ifadelerini de ekledi.

RUSYA’DAN CEVAP

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise Biden’ın açıklamasıyla ilgili olarak, “Bu sözlerin Avrupa’da yükselen gerginliği azaltmaya düşürmeye bir katkısı olacağını düşünmüyoruz. ABD’nin yaptırım tehditlerinin Kiev’i ülkenin doğusunda yaşanan sorunu güç kullanarak çözme konusunda cesaretlendirmesinden endişeliyiz” dedi.

 

Biden yönetimi, Demokrasi Zirvesi’ne Türkiye’yi davet etmedi

BÖLGEDE NE OLUYOR?

Her şey 2014 yılında Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimle başladı… Rusya, Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı ilhak etti. Tansiyonun yüksek olduğu dönemde Batı ülkeleri Rusya’ya yaptırım kararı alırken, Rusya-Ukrayna sınırındaki Donetsk’te de Moskova’nın desteğiyle Rus ayrılıkçılar Ukrayna ordusu ile savaşa başladı.

Bölgede Rus ayrılıkçıların etkisi ve kontrolü devam ederken Ukrayna aradan geçen 8 yıldır topraklarını geri almaya çalışıyor.