Biden’ın Dışişleri Bakanı adayı Blinken: Türkiye sözde stratejik ortak

Yayın tarihi: 20 Ocak 2021 Çarşamba 12:09 pm - Güncelleme: 20 Ocak 2021 Çarşamba 3:05 pm

Yemin ederek göreve başlaması beklenen ABD’nin 46’ncı Başkanı Joe Biden’ın dışişleri bakanlığına aday gösterdiği Anthony Blinken, Türkiye’yi “sözde stratejik ortak” olarak tanımladı ve S-400 nedeniyle daha fazla yaptırım uygulanabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde Senatörlerin sorularını cevaplandırdı. Blinken, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın S-400 Rus füze sisteminin Türkiye’ye yerleştirilmesiyle ilgili Biden Yönetimi’nin politikasının ne olacağını sordu. Blinken, “Türkiye stratejik ortağımız ise en büyük rakibimizle işbirliği yapması ve S-400’ler kabul edilemez.” dedi.

Anthony Blinken, “Şu andaki yaptırımlara bakıp yeni yaptırımların gerekip gerekmediğine karar vereceklerini” bildirdi.

Trump Yönetimi geçen ay Türkiye’ye Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası’nın (CAATSA) 231’inci maddesi kapsamında uygulanması kararlaştırılan 5 yaptırım maddesini açıklamıştı. Yaptırım maddeleri şunlar:

  1. Savunma Sanayii Başkanlığı’na mal ve teknoloji transferi için ihracat lisansı verilmesi yasağı,
  2. Savunma Sanayii Başkanlığı’na 12 aylık bir süre içinde miktarı 10 milyon doları geçecek şekilde ABD mali kurumları tarafından kredi verilmesi yasağı,
  3. Savunma Sanayii Başkanlığı’na ihracat konusunda ABD İhracat-İthalat Bankası desteğinin yasaklanması,
  4. ABD’nin Savunma Sanayii Başkanlığı’na yarar sağlayacak kredilere karşı çıkma zorunluluğu,
  5. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, başkan yardımcısı Faruk Yiğit, SSB Hava Savunma ve Uzay Departmanı Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Bölgesel Hava Savunma Sistemleri Direktörlüğü Program Müdürü Mustafa Alper Deniz’e vize yasağı getirilmesi,

Yaptırım kapsamına alınan yetkililerin ABD’deki malvarlıklarının da dondurulması öngörülüyor. Blinken, Çin’le ilgili soruları cevaplandırırken de Uygurlara “soykırım “ uygulandığını söyledi.

Biden’ın Savunma Bakanlığına aday gösterdiği emekli general Lloyd Austin da Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde onay için ifade verdi. Austin Senato onayı alması halinde Savunma Bakanlığına getirilen ilk siyah olacak

Bu arada Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’ne aday gösterilen Avril Haines da Senato İstihbarat Komitesi’nde ifade verdi. Haines, önceliğinin ABD istihbarat camiasına duyulan güveni yeniden tesis etmek olduğunu ve istihbarat camiasının siyasetten uzak durması gerektiğini bildirdi.

Öte yandan Maliye Bakanlığı’na aday gösterilen Janet Yellen Senato Finans Komitesi’nde soruları cevaplandırdı.

Yellen, ABD’nin Çin’le rekabet etmesini sağlayacak yatırımlar yapması gerektiğini belirtti, Çin’i “ABD’nin en önemli stratejik rakibi” olarak tanımladı.