Biden yönetimi F-16 satışına neden kayıtsız?

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2022 Salı 12:03 pm - Güncelleme: 3 Mayıs 2022 Salı 9:18 pm

Yılmaz Polat

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın , ‘F-16’ların modernizasyonu veya yeni F-16’lar verilmesi konusunda ABD Başkanı Biden’ın olumlu yaklaşımını gördüm’ demesinin üzerinden aylar geçti.

Ekim ayında Erdoğan’ın Biden’la Brüksel’de yaptığı görüşmeden sonra 40 adet F-16 savaş uçağı alımı ile 80 F-16’nın modernizasyon kiti için ABD Yönetimine resmi talepte bulunuldu.

Bu süre içinde mali boyutu 6 milyar dolar tutarında olduğu tahmin edilen F-16 paketi için Biden Yönetimi’nden atılan tek somut adım, Dışişleri Bakanlığı Yasama ve Kongre İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı’nın Mart ayında Kongreye yazdığı mektup oldu.
Mektupta ABD Yönetimi satış için remi bir teklif sunmuyor sadece ‘satışın ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağı ve NATO’nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceği’ vurgusu yapılıyor.

Mektup, Senato’nun Şubat ayında yönetime gönderdiği ‘Türkiye’ye F-16 satış teklifinde bulunmayın, onaylamayız’ mektubuna cevap dışında satış için resmi bir nitelik taşımıyor.

Mektup kongre üzerinde etkili oldu mu?

Kongre’den yapılan açıklamalar şimdiye kadar olmadığını gösteriyor. Biden’ın partisi Demokratların çoğunlukta olduğu etkili komite başkan ve üyelerini yumuşatmadı.

Şüphesiz en önemli soru da Biden satış konusunda ne kadar samimi? Erdoğan’ın söylediği gibi gerçekten satış yapılmasını istiyor mu?
Diğer önemli bir soru da : Başkan Biden Demokratları Erdoğan konusunda ikna edebilir mi? Şüphesiz evet. Ancak Biden şimdiye kadar bir girişimde bulunmadı.

Beyaz Saray’la Ankara’daki külliye arasındaki anlaşmazlıklar devam ediyor. Rus S-400 füze sistemi ikili ilişkilerin önünde en büyük engel olarak duruyor. Caatsa yaptırımları sürüyor. Yönetim Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve hukukun işleyişini eleştirmeye devam ediyor.
Öte yandan bugüne kadar Erdoğan’a Beyaz Saray’dan bir davet olmaması Biden’la ilişkilerin çokta sıcak olmadığını gösteriyor. Biden 15 Mayıs’ta Yunanistan Başbakanı Mitsotakis’i ağırlayacak.

Türkiye-ABD ‘Stratejik Mekanizması’nın işletilmesini görüşmek için aylar sonra ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın daveti üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 18 Mayıs’ta Washington’a gelecek. Ziyaret yönetimi harekete geçirir mi, Stratejik Makenizmayı çalıştırır mı?
Ankaşmazlıkları gidermek kolay görünmüyor.

Buarada Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın Yahudi kuruluş liderlerle yürütttüğü ‘iftar diplomasisi’ işe yarayacak mı göreceğiz.
Umarız süre AKP Yönetimi’nin, F-16’larla ilgili resmi süreci başlatmak için aylar önce Washington’a verdiği ‘Letters of Request (LOR)’ denen istek mekubu karşılık bulur, sonunda ‘aldatıldık’ açıklamasıyla karşılaşmayız.